Uslovna podrška manjina novoj Vladi

Izvor: S media, 06.Jul.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovna podrška manjina novoj Vladi

Poslanici vladajuće koalicije podržali su danas, tokom rasprave u Saboru, novu hrvatsku Vladu koju je predložila mandatarka Jadranka Kosor, ali je poslanički Klub nacionalnih manjina tu podršku uslovio poštovanjem rokova iz sporazuma sa HDZ-om.

Poslanici opozicije u raspravi su najavili da neće podržati novu vladu i založili se za raspisivanje prevremenih izbora, javila je Hina.

"Naša podrška će postojati, ali će se moći revidirati što će zavisiti od >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << poštovanja rokova. Biće to uslovna podrška", rekao je Furio Radin u ime Kluba manjina.

Radin je naglasio da se brojne mere iz sporazuma, kao što su upotreba manjinskih jezika, povratak Srba, pozitivna diskriminacija, loša komunikacija s državnim telima - ne sprovode.

Andrija Hebrang (HDZ) istakao je da su u programu nove vlade jasno navedeni problemi s kojima se Hrvatska suočava i koje odmah namerava da rešava, a kao jedan od prioriteta vlade uz one u privredi, finansijama i socijali, izdvojio je i prava nacionalnih manjina.

Hebrang je medju prioritete svrstao i završetak pregovora i ulazak u EU, kao i čvrsto zalaganje za vrednosti antifašizma.

Milorad Pupovac (Samostalna demokratska srpska stranka SDŠ) rekao je da se Hrvatska kreće prema nestabilnosti, te da taj put treba zaustaviti i stvoriti pretpostavke za stabilnost, posebno u finansijama, u državnim institucijama, politici i poverenju gradjana u institucije.

Kao prioritete kojima bi trebalo da se bavi nova vlada naveo je i štednju, racionalno trošenje i zaštitu temeljnih ustavnih vrednosti, a ponovio je i da vladi treba koaliciono veće koje bi se sastajalo barem jednom mesečno i razmatralo koaliciona pitanja.

Opozicioni klubovi nisu podržali novu vladu. Zoran Milanović (Socijaldemokratska partija SDP) kritikovao je mandatarku jer u programu nije navela nijednu konkretnu meru za borbu protiv krize.

"Sve se nastavlja tamo gde se stalo, nema ničega novog", kazao je.

Najkritičnija prema novoj vladi bila je Vesna Pusić, koja je u ime HNS-a ocenila da je nakon ostavke Ive Sanadera bitno oslabljen legitimitet nove vlade, koji, rekla je, počiva tek na 77 ruku u Saboru, a ne na podršci javnosti.

"Ova koalicija ima slabu podršku... i zato ova vlada dolazi s ozbiljnim problemom", navela je.

I Pusićeva je mandatarki zamerila da u programu nije navela kako misli da se bori s krizom, upitavši je i kako misli da se bori s Sanader i podneo ostavku.

Za prevremene izbore založio se i Damir Kajin (IDS), tvrdeći da je teško očekivati da nova vlada može opstati. "Ako Vlada Ive Sanadera nije uspela, sumnjam da će uspeti ostaci ostataka te vlade", rekao je Kajin.

Pre glasanja o novoj vladi Sabor treba da završi i pojedinačnu raspravu o predloženom programu za koju se, kako navodi Hina, prijavilo oko 40 poslanika.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.