Ulcinj, zabranjena liturgija povodom Ivanjdana

Izvor: RTS, 06.Jul.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulcinj, zabranjena liturgija povodom Ivanjdana

Uprava policije u Ulcinju zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da liturgiju povodom Ivanjdana održi u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Vladimira. "Vijesti" nezvanično saznaju da će praznik biti obeležen, a iz ulcinjske parohije još ne znaju.
Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtev lokalne vlasti, koja je pre nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske u drevnom gradu, pišu Vijesti.

Paroh ulcinjski, protojerej Siniša Smiljić, rekao je Vijestima da je šokiran odlukama vlasti i policije.
Smiljić je potvrdio da je policija zabranila skup unutar objekta, ali nije odgovorio na pitanje da li će se i gde održati liturgija: "Ne znamo još ništa, videćemo".
Pojedinačno najjača albanska partija Forca, pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC "da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".
Vijesti saznaju da će liturgija biti održana u nedjelju ujutro, a policija će na terenu biti od ranih jutarnjih sati.
"Nema potrebe za dizanjem tenzija. Nikom se ne brane verska okupljanja samo gde se to može, to i država jemči. Uvereni smo da će skup proteći u najboljem redu", rekao je Vijestima sagovornik iz policije.  
Dolazak mitropolita Amfilohija još nije izvestan.
Lani u isto vreme, meštani Vladimira i okolnih sela sprečili su mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima pristupi unutrašnjosti crkve.
Nakon početnih tenzija, liturgija je ipak održana ispred objekta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crnogorska policija ZABRANILA liturgiju kod ostataka crkve blizu Ulcinja, iz SPC poručuju da NEĆE ODUSTATI

Izvor: Blic, 06.Jul.2019

Crnogorska policija zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) da služi ivanjdansku liturgiju u crkvi u Svaču kod Vladimira, kod Ulcinja, jer se tome protive lokalne vlasti i lokalna zajednica.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.