Ukinut pritvor Mladenu Barišiću i Nevenki Jurak

Izvor: S media, 22.Nov.2010, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut pritvor Mladenu Barišiću i Nevenki Jurak

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu ukinuo je večeras pritvor vlasnici Fimi-medije Nevenki Jurak i bivšem blagajniku Hrvatske demokratske zajednice i šefu carine Mladenu Barišiću koji su osumnjičeni da su iz javnih preduzeća i ministarstva preko te agencije izvlačili na desetine miliona kuna.

U saopštenju Suda navodi se da je pritvor ukinut na predlog Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog krminala (USKOK), a nakon što su Jurak i Barišić >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izneli odbranu i priznali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Time je prestala opasnost od uticaja na svedoke zbog čega im je bio odredjen pritvor pa će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Mladen Barišić je uhapšen krajem septembra, a Nevenka Jurak u avgustu ove godine i glavni su osumnjičeni u jednoj od najvećih korupcionaških afera u Hrvatskoj.

USKOK mesecima vodi istragu oko preduzeća Nevenke Jurak koja je navodno sklapala fiktivne ugovore s direktorima javnih preduzeća i pojedinim ministrima i za njih dobijala novac.

Mediji pišu da se za najveću štetu, uz Jurak, tereti Mladen Barišić i to navodno za čak 40 miliona kuna.

Njihovo puštanje na slobodu poklopilo se s jutrošnjim hapšenjem direktora Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Vinka Mladinea koji se tereti za zaključivanje spornih ugovora s Fimi medijom. Navodno je aferi izvlačenja novca do sada osumnjičeno 13 osoba.

USKOK sumnja da su uz pomoć marketinške agencije Nevenke Jurak novac izvlačili sadašnji i bivši čelnici Hrvatskih autocesta, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede, Hrvatske poštanske banke, ali i nekih ministarstava.

Hrvatski mediji su ranije pisali da je Barišić, koji važi za bliskog prijatelja bivšeg premijera Ive Sanadera, upravo njega označio kao osobu po čijem je nalogu "izvlačio novac".

Sanader je proteklih dana više puta demantovao povezanost sa tom aferom.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.