Uhapšeni u Blajburgu u pritvoru do suđenja

Izvor: RTS, 29.Maj.2018, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni u Blajburgu u pritvoru do suđenja

Sud u Klagenfurtu odbio je žalbe šestorice hrvatskih državljana, uhapšenih tokom komemoracije u Blajburgu i oni će ostati u pritvoru do suđenja, koje bi trebalo da bude održano krajem juna.
Hrvatski portal Indeks prenosi da najnovija odluka suda u Klagenfurtu pokazuju da je tamošnje pravosuđe odlučilo da pooštri svoj tretman kontroverznog blajburškog ustaškog okupljanja, koji evropski mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nazivaju "najvećim fašističkim okupljanjem u Evropi".

Obe odluke su različite u odnosu na sudsku praksu prethodnih godina, kada malobrojni ljudi koji su na komemoraciji hapšeni zbog neonacističkih ispada, nisu držani tako dugo u pritvoru, a i trebalo je mnogo duže da se dođe do suđenja. 
Na primer, hrvatski državljanin koji je prošle godine uhapšen u Blajburgu zbog nacističkog pozdrava, koji je usput i medijima hvalio Adolfa Hitlera, suđenje je čekao na slobodi, a održano je tek 11 meseci kasnije, navodi Indeks.
Portparolka suda u Klagenfurtu Eva Jost-Draksl kaže da je sadašnja odluka "u skladu s optužnicom". 
Napomenula je da im se po Zakonu o zabrani nacističkih simbola može izreći kazna i do 10 godina zatvora, te da je na smartfonu optuženog 26-godišnjaka pronađena slika na kojoj nacistički salutira, kao i digitalna kopija Hitlerove knjige "Majn Kampf".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšeni na Blajburgu u pritvoru do suđenje krajem juna

Izvor: B92, 29.Maj.2018

Sud u Klagenfurtu odbio je žalbe šestorice hrvatskih državljana, uhapšenih tokom komemoracije na Blajburgu, i oni će ostati u pritvoru do suđenja. Suđenje bi trebalo da bude održano krajem juna.

Nastavak na B92...

UHAPŠENIM PROUSTAŠAMA PRODUŽEN PRITVOR: Austrijski sud oštriji prema neonacističkim ispadima nego ranije!

Izvor: Kurir, 29.Maj.2018

Najnovije odluke suda u Klagenfurtu u vezi sa šestoricom hrvatskih državljana koji su uhapšeni na skupu u Blajburgu pokazuju da je tamošnje pravosuđe odlučilo da pokaže strožiji odnos prema ustaškom okupljanju, koji evropski mediji nazivaju "najvećim fašističkim okupljanjem u Evropi".

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.