Uhapšeni i državljani Srbije

Izvor: B92, 30.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni i državljani Srbije

Beograd -- Uhapšeno je desetoro osumnjičenih za povezanost sa ubistvom Ive Pukanića, novinara i suvlasnika lista "Nacional" u Hrvatskoj, a dvojica su državljani Srbije.

Hrvatska policija sprovela je juče obimnu akciju hapšenja osumnjičenih za umešanost u ubistvo Ive Pukanića. Među deset uhapšenih, nalaze se i dva državljanina Srbije - Slobodan Đurović (1954) i Milenko Kuzmanović (1983), potvrđeno je za B92 u MUP-u Srbije.

"Hrvatska policija je u dosadašnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delu akcije uhapsila deset osoba koje se dovode u neposrednu vezu sa ovim ubistvom i među njima se nalaze dva naša državljanina – Slobodan Đurović (1954), rođen u Baru, prijavljen u Beogradu, i Milenko Kuzmanović (1983) iz Beograda", izjavio je za B92 Rodoljub Milović, načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije.

Da su među uhapšenima i dvojica državljana Srbije za B92 je sinoć potvrdio i direktor MUP-a Srbije Milorad Veljović, ali nije mogao da da nikakve preciznije informacije.

"Policija Srbije je svakodnevno u neposrednom kontaktu sa kolegama iz hrvatske policije i dala je pun doprinos u eventualnom rasvetljavanju ovog krivičnog dela", rekao je Veljović.

Još jedno ubistvo u Zagrebu

Danas se u Zagrebu dogodilo još jedno ubistvo. Muškarac sa prostrelnom ranom na glavi pronađen je mrtav u jednom automobilu u Zagrebu, a hrvatski mediji nezvanično prenose da se radi o otpuštenom vojniku Hrvatske vojske Adrijanu Čupiću.

U Hrvatskoj policiji nisu želeli da komentarišu da li je ovaj zločin povezan sa ubistvima Pukanića i Franića.

Opširnije možete čitati u posebnoj vesti.

Rodoljub Milović kaže i da je danas u blizini Zagreba, na inicijativu Hrvatske, održan sastanak na nivou direktora policija Srbije i Hrvatske, Vladimira Fabera i Milorada Veljovića, kao i načelnika uprava kriminalističkih policija dveju zemalja.

"Sastanak je bio radnog karaktera, glavna tema je bila razmena operativnih saznanja do kojih su došli policije Hrvatske i Srbije, a u vezi sa ubistvom Ive Pukanića", kaže Milović.

Milović navodi da je konstatovana česta komunikacija osoba iz kriminogene sredine iz Hrvatske i sa područja Srbije, te je dogovorena dalja saradnja.

"Čak postoji predlog da se oforme zajednički timovi koji će raditi na rasvetljavanju ovog i budućih krivičnih dela izvršenih na području Srbije i Hrvatske", kaže Milović.

Načelnik kabineta šefa hrvatske policije Krunoslav Borovec je rekao da su četiri od 10 osoba uhapšene na području vukovarsko-sremske policijske uprave, a ostali na području Zagreba, ali nije saopštio njihova imena, niti ko je gde uhapšen.

Prema njegovim rečima, pošto se radi o izrazito opasnim pripadnicima kriminalnog miljea, njih su zbog toga, opravdano očekujući otpor privedenih, hapsili pripadnici Specijalne jedinice policije.

Tokom hapšenja nije bilo upotrebe vatrenog oružja. Prilikom hapšenja, zbog pružanja otpora, dvojica uhapšenih lakše su povređeni. Lakše povrede zadobila su i dva policajca. Policija Hrvatske će tokom dana nastaviti istragu kako bi pronašla dokaze koji će potvrditi da su uhapšeni izvršioci ubistva.

Pohapšeni se od sinoć ispituju, a na osnovu naloga pretresa se desetak kuća, stanova i vikendica, kao i sedam vozila, rekao je Borovec.

Uhapšeni kriminalci

Hrvatska policija je u sredu uveče u centru Zagreba i u blizini Vinkovaca uhapsila osam osoba, među kojima su i važniji članovi kriminalnih grupa Robert Matanić i njegov rođak Luka, kao i Amir Mafalani, zbog sumnje da su učestvovali u pripremi i izvršenju likvidacije Pukanića i Franjića.

Uhapšena su i dvojica srpskih državljana Svetozar Đurović i Bogoljub Kuzmanović, za koje mediji tvrde da su pripadnici klana Sretena Jocića, poznatog kao Joca Amsterdam.

To je potvrdio i jedan od portparola policije Dubravko Novak: "Oni su uhapšeni i nalaze se na kriminalističkoj obradi i dovodimo ih u vezu sa izvršenjem ovog kaznenog dela.”

Rođaci Matanić uhapšeni su na granici sa Srbijom, oko 60 kilometara od granice, u šumi Spačva, pored Vinkovaca, gde su Matanića s lažnim dokumentima čekali srpski džavljani Đurović i Kuzmanović.

Nakon što su shvatili da su upali u policijsku zamku, pokušali su da pruže otpor, ali ih je policija brzo savladala.

Policija je do njih došla preko motocikla koji je eksplodirao pored Pukanićevog automobila, a za koji se ispostavilo da mu je poslednji vlasnik bio Robert Matanić.

Policija je potom počela da ih prati i prisluškuje, a nakon što je su juče krenuli ka Srbiji, odlučeno je da se započne s njihovim hapšenjem.

Uhapšeni Rober Matanić, u međuvremenu, odlučio je, prema izjavi njegovog advokata Zorana Pilipovića, da progovori u Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Kako prenosi index.hr, Pilipović je rekao da Matanić nije izvršio ubistvo, ali da postoje okolnosti zbog kojih bi se mogao povezati s tim delom. On je dodao da se sa tom odlukom Matanića ne slaže, zbog čega ga više neće zastupati, ali da će i dalje braniti njegovog bliskog rođaka Luku Matanića.

Uoči tog hapšenja, u Zagrebu i Slavoniji policija je objavila snimak atentatora, koji su na dan napada snimile sigurnosne kamere u dvorištu "Nacionala". Na tom snimku vidi se muškarac koji je parkirao skuter s bombom uz Pukanićev automobil, kaže Krunoslav Borovec iz Policijske uprave.

"Radi se o snimku na kom se vidi muškarac koji je tog kritičnog dana, neposredno posle podne, dovezao skuter na kom se nalazila eksplozivna naprava. Nakon toga, ostavio je motocikl, izašao iz dvorišta i udaljio se u nepoznatom pravcu”, rekao je Borovec.

Policija je sigurna da je reč o pomagaču osobe s foto-robota i pozivaju građane da im se i dalje javljaju, jer je deo tih hapšenja obavljen nakon dojave građana.

Svi uhapšeni nalaze se u pritvoru, u kom mogu ostati najduže 48 sati. Do tada policija advokatima mora podneti neke dokaze o eventualnoj umešanosti u atentat na Pukanića i Franjića.

Ko je Robert Matanić

Hrvatski državljanin Robert Matanić 2005. godine bio je osuđen u Negotinu, u Srbiji, na dve i po godine, zbog neovlašćenog držanja oružja, a zatim je izručen Bugarskoj, gde je bio osumnjičen za ubistvo.

Matanić je uhapšen 28. februara 2005. u hotelu "Ineks", u kojem je odseo na putu iz Bugarske. On se zabarikadirao u hotelskoj sobi i odbijao da se preda, ali je policija posle nekoliko sati uspela da ga savlada, a u sobi su pronađeni dva pištolja, automatska puška,

ručna bomba i veća količina municije.

Matanić je u maju te godine u Negotinu osuđen na dve i po godine zatvora zbog neovlašćenog nabavljanja, posedovanja i nošenja vatrenog oružja i eksplozivnih materija, a zatim je izručen Bugarskoj, s obzirom na to da Hrvatska nije trazila njegovo izručenje.

Zbog nedostatka materijalnih dokaza, sud je tada oslobodio Tomislava Marjanovića, koji je uhapšen zajedno sa Matanićem. Hrvatski elektronski mediji sinoć su javili da je u vezi sa ubistvom Pukanića uhapšen i Marjanović, ali je to njegov advokat demantovao.

Matanića je, prema navodina zvaničnika iz negotinskog pravosuđa, policija Bugarske tražila "zbog sumnje da je učestvovao u naručenim ubistvima u toj državi, a za Marjanovićem je u Hrvatskoj bila raspisana poternica" jer se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne u Zadru, ali iz Hrvatske nije stigao zahtev za izručenje.

U Bugarskoj, Robert Matanić je 2004. godine bio pod istragom u vezi s nizom ubistava u obračunu sukobljenih kriminalnih grupa.

Bugarske vlasti su, nakon što je u kući jednog od osumnjičenih pronađeno nekoliko hrvatskih pasoša, raspisale poternicu za 12 hrvatskih državljana, ali su na kraju na tom spisku ostala samo trojica hrvatskih državljana - Branko Vujanović, Ivan Može i Robert Matanić.

Pukanić bio svedok za šverc cigareta

Italijanski državni tužilac za područje Barija Đuzepe Skelsi izjavio je za tršćanski list "Il Pikolo" da je Ivo Pukanić bio njihov ključni svedok u istrazi o švercu cigareta na Balkanu, koju je sprovodilo tužilaštvo u Bariju, a u kojoj je bio osumnjičen crnogorski premijer Milo Đukanović.

Skelsi je, kako prenose hrvatski Internet portali Index i Javno, dodao da su vrlo uznemireni Pukanićevim ubistvom upravo zbog toga što je bio jedan od njihovih najvažnijih svedoka.

Italijanski tužilac je potvrdio da je među svedocima bio i glavni urednik crnogorskog lista "Dan" Duško Jovanović, koji je ubijen u Podgorici u maju 2004. godine, i da je Jovanović pre više godina objavio napise koje je štampao Pukanićev "Nacional".

U ovakvoj situaciji direkcija Antimafija zatražiće da se slučaj arhivira, jer premijer Đukanović uživa diplomatski imunitet, rekao je tužilac Skelsi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.