Izvor: RTS, 19.Feb.2022, 13:31

Uhapšen hrvatski ministar Darko Horvat

Nakon pretresa kuće u kojoj živi, hrvatska policija je uhapsila ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata. Kako prenose mediji, Horvat se dovodi u vezu sa zloupotrebom službenog položaja. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je poručio da Horvat ne može da ostane ministar, ukoliko bude zadržan u pritvoru.
Darko Horvat bi u popodnevnim satima trebalo da bude ispitan u USKOK-u, prenosi Indeks.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nezvaničnim informacijama, pretres stana ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine povezan je sa istragom o višemilionskim nezakonitim subvencijama.
HRT prenosi da je iz Horvatove kuće u Međimurju u Donjoj Dubravi policija u nekoliko navrata iznosila dokumentaciju. Pretresen je i ministrov službeni automobil, kao i njegovo privatno vozilo.
Neposredno posle toga policija je izvela i Horvata i odvezla ga u Zagreb.
Njegov advokat Vladimir Terešak rekao je za HRT da je ministar "formalno uhapšen", te da se tereti za zloupotrebu položaja.
Hrvatski mediji navode da istražitelji proveravaju Horvatovu ulogu u zloupotrebama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac.
Anu Mandac USKOK sumnjiči da je, na molbu Josipe Rimac, bivše gradonačelnica Knina, za zanatlije sređivala subvencije Ministarstva privrede u vreme kada je na njegovom čelu bio Horvat.

Osim Horvata, pod istragom je još nekoliko zvaničnika, među kojima i potpredsednik vlade Boris Milošević, ali i bivši ministar Tomislav Tolušić.
Oni se, prema za sada dostupnim informacijama, sumnjiče i za davanje subvencija i za zapošljavanje preko veze.
Plenković: Ako Horvat bude zadržan u pritvoru, ne može biti ministarPremijer Hrvatske Andrej Plenković je u obraćanju javnosti povodom Horvatovog hapšenja naveo da je, prema njegovom shvatanju, ministar uhapšen zbog događaja iz 2018. godine, kada se nalazio na mestu ministra privrede.
Pozvao je tužilaštvo (DORH) da objasni zbog čega je Horvat uhapšen.
"Pozivam šeficu DORH-a, što je tako žurno da se uhiti ministar, tražim da to objasni. Vjerujem da će, ako imaju, pokazati čvrste dokaze. Meni djeluje nerazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet koji se radi. Ali siguran sam da rade zakonito i nepristrano, pa neka o tome i obavijeste javnost", rekao je Plenković.
Istakao je da, ukoliko je neko uhapšen, ne može ostati na funkciji ministra.
"To je jasno kao dan. Posebno ako ostane tamo", rekao je šef hrvatske vlade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POLTIČKA DRAMA U HRVATSKOJ Uhapšen ministar građevinasrtva, pretresen mu stan, na meti istražitelja nekoliko ministara

Izvor: Blic, 19.Feb.2022

Hrvatski ministar građevinarstva Darko Horvat danas je uhapšen, a na teret mu se stavlja zloupotreba položaja, rekao je njegov advokat Vladimir Terešak.

Nastavak na Blic...

Plenković smenio uhapšenog ministra Darka Horvata, određen mu jednomesečni pritvor

Izvor: RTS, 19.Feb.2022

Hrvatski premijer Andrej Plenković razrešio je uhapšenog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, prenosi portal Indeks. Horvatu određen jednomesečni pritvor. . Andrej Plenković je Darka Horvata razrešio na lični zahtev, izjavio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.