Uhapšen bivši pripadnik Službe državne bezbednosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen bivši pripadnik Službe državne bezbednosti

MOSTAR - Policija iz Širokog Brijega uhapsila je danas bivšeg pripadnika Službe državne bezbednosti (SDB) Ivana Lasića na osnovu Interpolove poternice koju su za njim raspisale nemačke vlasti zbog sumnji da je umešan u likvidaciju hrvatskih emigranata u Nemačkoj, saopštio je MUP Županije Zapadnohercegovačke u Mostaru.

Sumnja se da je Lasić, zajedno sa Zdravkom Mustačom, Josipom Perkovićem i Borisom Brnelićem učestvovao u likvidaciji hrvatskih emigranata u vreme bivše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jugoslavije u Nemačkoj, javljaju hrvatski mediji.

MUP je saopštio da će Lasić biti zadržan u policijskom pritvoru, dok ga ne preuzmu službenici nadležne agencije.

Lasić bi trebalo da bude prebačen u ekstradicijski pritvor Bosne i Hercegovine, a u međuvremenu bi sud u BiH trebalo da donese odluku o njegovom eventualnom izručenju Nemačkoj.

Nemački savezni kriminalisticki ured (BKA) objavio je sredinom juna na Internetu poternicu za njima u vezi sa ubistvom hrvatskog emigrantskog političara i bivšeg direktora zagrebačke "INE" Stjepana Đurekovića 1983. godine.

BKA je navela da je od četvorice traženih Ivan Lasić državljanin BiH, a ostala trojica državljani Republike Hrvatske.

U obrazloženju poternice se navodi se da su traženi bili radnici državnih bezbednosnih službi bivših Socijalistickih Republike Hrvatske i BiH, kao i tajne službe SFRJ.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.