U ponoć počinje predizborna tišina pred referendum u RS u nedelju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2016, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponoć počinje predizborna tišina pred referendum u RS u nedelju

U ponoć u Republici Srpskoj (RS) počinje 24-časovna tišina pred referendum, na kojem će se građani izjasniti da li su za to da se 9. januar i dalje slavi kao Dan republike.

Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi predviđa da 24 sata pre održavanja referenduma prestaje kampanja putem sredstava javnog informisanja i javnih skupova.

Na referendumu će na 1.900 glasačkih mesta moći da glasa više od 1,2 miliona građana, kako je utvrdila Republička komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za sprovođenje referenduma.

Centralna izborna komisija nije ustupila RS centralni birački spisak za ovaj entitet, pa je Republička komisija za sprovođenje referenduma, uz pomoć MUP-a i ostalih entitetskih institucija, napravila sopstveni birački spisak.

Glasačka mesta biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova, a oni koji u nedelju ne budu u svom mestu prebivališta, moći će da glasaju na bilo kom drugom glasačkom mestu na nepotvrđenim listićima.

Građani Distrikta Brčko neće moći da glasaju na području distrikta, jer je održavanje referenduma u Brčkom zabranio supervizor za taj grad i prvi zamenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Brus Berton.

Vlasti RS odlučile su da sprovedu referendum o Danu republike iako je Ustavni sud BiH 17. septembra doneo odluku da zabrani održavanje.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da su moguće sankcije za one koji organizuju referendum o Republici Srpskoj, a predsednik RS Milorad Dodik na to je odgovorio da se Incko "dodvorava sarajevskoj čaršiji" i da ga "ne zanimaju frustracije visokog predstavnika".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.