U petak dve komemoracije u Jasenovcu i Zagrebu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak dve komemoracije u Jasenovcu i Zagrebu

U petak, 22. aprila, na sam Dan sećanja na žrtve Jasenovca pored komemoracije u Spomen parku u organizaciji države, biće održan i skup na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma u organizaciji Antifašističke lige Hrvatske, što je praktično četvrto odvojeno okupljanje tim povodom, pišu hrvatski mediji.

Namera skupa, poručili su organizatori, je upozoriti na izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha čiji postupci imaju za posledicu sve otvoreniju promociju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog domoljublja.

Takav razvoj događaja koji Vlada Hrvatske nekim svojim postupcima čak i podstiče predstavlja pretnju osnovnim vrednostima demokratskog društva, gura Hrvatsku u opasne ideološke sukobe i otvara vrata politički motiviranom nasilju, stoji u najavi.

Kako je najavljeno na tom skupu će govoriti Zoran Pusić iz Antifašističke lige RH, Daniel Ivin, potomak žrtve Holokausta, predstavnik Romskog nacionalnog veća, istoričar Nataša Mataušić i njen kolega Hrvoje Klasić, te glumica Alma Prica.

Predstavnici Antifaštičke lige su učestvovali i na komemoraciji koju su 15. aprila u Jasenovcu već održali predstavnici Koordinacije jevrejskih opština i Srpskog narodnog veća, a pridružiće se i komemoraciji 24. aprila koju organizuje Savez antifašističkih boraca i Srpskog narodnog veća.

Predstavnici HNS-a neće učestvovati na zvaničnoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora u Jasenovcu, saopšteno je iz te stranke, koja ističe da ne može da učestvuje u podelama.

HNS principijelno traži da se što pre uspostave uslovi koji će ponovno omogućiti zajedničke komemoracije predstavnika države i stradalničkih zajednica' za šta, naglašavaju, najveću odgovornost snose državne institucije

"'Rastuća netrpeljivost, govor mržnje, agresivno ponašanje sledbenika radikalne i proustaške desnice, osporavanje istorijske uloge i važnosti hrvatskoga antifašizma, pretnje manjinama i nevladinim organizacijama koje promovišu vrednosti građanskog društva ne smeju imati ni otvorenu, niti prećutnu podršku državnih institucija i državnog rukovodstva. Štaviše, zadatak je najodgovornijih političkih aktera da takve pojave spreče, bezrezervno osude i da ničim ne učestvuju u relativizaciji njihovih pogubnih učinaka', poručili su iz HNS-a.

Inače, direktorka Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić obratila se juče javnosti rekavši da se "službena komemoracija održava 22. travnja u 11 sati", pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

"To je komemoracija koju mi obeležavamo", rekla je Jovičić i poručila da na komemoraciju može doći svako i položiti venac, i u tišini se pomoliti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.