Izvor: RTS, 24.Sep.2021, 12:11

U nedelju u Beranama ustoličenje episkopa Metodija

U manastiru Đurđevi stupovi, kod Berana u Crnoj Gori, u nedelju će biti održano ustoličenje izabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, najavila je Eparhija budimljansko-nikšićka.
Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodiće patrijarh srpski Porfirije, koji će u Crnu Goru doputovati dan ranije, a svečani doček će mu biti priređen u manastiru Đurđevi stupovi u 18 sati.

Vladika Metodije (ime po rođenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ljubiša) Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, kao treće dete Milinka i Dragice (rođene Milićević).
Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gde je dovršio gimnazijsko školovanje.
Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 2001, a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).
Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013, kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom Vaspitni značaj monaštva.
Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015, a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, gde je učio grčki jezik i doktorirao na Teološkom fakultetu tog Univerziteta.
Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru SPC, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Porfirije u Beranama poručio: Crkvu ne možemo poistovećivati ni sa jednom državnom granicom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2021, 06:02

Srpska pravoslavna crkva ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićem, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.