U „Vitalu i „Medeli osnovani novi sindikati

Izvor: Press, 06.Okt.2010, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U „Vitalu" i „Medeli" osnovani novi sindikati

U uljari „Vital" i keksari „Medela", koje posluju u okviru kompanije „Invej" Predraga Rankovića Peconija, osnovala su fabričke sindikate, u koje su radnici počeli masovno da se učlanjuju. Samostalni sindikat u „Vitalu", koji je donedavno brojao oko 130 članova, sada ima svega osam, jer je većina prešla u novoosnovanu sindikalnu organizaciju. Situacija je slična i u „Medeli", gde ih je od njih sedamdesetak u Samostalnom sindikatu ostalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << oko dvadeset. O osipanju članstva Samostalnog sindikata Srbije u Vrbasu obavešteni su i pokrajinsko i republičko veće ovog sindikata.
- Radnici bi trebali da kažu svoje mišljenje i prave razloge zbog čega se to desilo, a ne da samo sležu ramenima, jer im tako ne možemo pomoći ukoliko je došlo do nekih nepravilnosti ili pritisaka od strane rukovodstva fabrika - kazao je Uroš Klačar, predsednik OO SSS u Vrbasu.
Neki radnici kažu da se boje da će ostati bez posla ukoliko daju izjavu za medije o učlanjenju u fabrički sindikat, u koji su i pristupili da ne bi dobili otkaz.
- Bili smo prinuđeni na ovako nešto. Nažalost, postali smo svesni da država nije u mogućnosti da nam pomogne i moramo da se borimo kako znamo i umemo za golu egzistenciju. Kada poslodavac otpusti radnike, samo slušamo kako su svi nemoćni da učine bilo šta, a tog radnika niko ne pita od čega živi i može li da obezbedi koru hleba za svoju porodicu. Niko ne bi menjao sindikat da nismo bili svesni da ćemo ostati i bez to malo primanja koja sada imamo ukoliko se ne učlanimo u fabrički sindikat - ispričao radnik „Medele", koji je želeo da ostane anoniman.
Radnici u „Vitalu" i „Medeli" u više navrata bezuspešno su pokušali da se izbore za svoja prava protestima i štrajkovima, pa njihov prelazak u fabrički sindikat ne predstavlja veliko iznenađenje.
Kako je kazao Klačar, sada samo preostaje da se vidi šta se može učiniti kako bi se utvrdilo da li je rukovodstvo fabrika vršilo pritisak na radnike i šta se u tom slučaju može učiniti da radnici slobodno, samostalno i dobrovoljno izaberu sindikat u koji žele da se učlane.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.