U Severnoj Makedoniji još dve sedmice vanrednog stanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Maj.2020, 15:07

U Severnoj Makedoniji još dve sedmice vanrednog stanja

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski najavio je da će danas za još dve sedmice produžiti vanredno stanje, koje je uvedeno 18. marta zbog pandemije koronavirusa.

"Imajući u vidu poslednji razvoj događaja i povećan broj zaraženih i preminulih osoba u toku dana ću doneti odluku o produženju vanrednog stanja za novih 14 dana, koje će započeti da teče od sutra", rekao je on na konferenciji za novinare ispred predsedničke rezidencije "Vila Vodno".

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je istakao Pendarovski, novo prudužavanje vanrednog stanja je isključivo zbog toga da bi se omogućilo vladi i ostalim nadležnim institucijama da se efikasnije bore sa zdravstvenim i socio-ekonomskim efektima pandemije kovida 19.

Vanedno stanje Pendarovski je odlučio da produži na zahtev vlade Severne Makedonije, nakon što je razvoj pandemije razmatran na sednici Saveta za bezbednost.

Pendarovski je istakao da ta njegova odluka "nema nikavu korelaciju sa datumom parlamtarnih izbora", ali je od političkih lidera zatražio da "budu zaista na istorijskoj odogovrnosti kako bi dobili insiticije sa punim kapacitetom i političkom legitimitetom".

"Država nema parlament, postoji tehnička vlada koja ima ograničena ovlašćenja, sutuacija je previše ozbiljna. Država ne može i ne sme mesecima da funkcioniše samo ako ima uvedeno vanredno stanje", rekao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Prethodnih dana pojedini političari su preko medija širili informaciju da će vanredno stanje biti produženo za 14 dana, kako bi se omogućilo da se odloženi vanredni parlemtrarni izbori održe 5. jula za šta se zalažu vladajuće partije, dok najveća opoziciona stranka želi da izbori budu krajem avgusta ili početkom septembra.

Predsednik Pendarovski je 18. marta proglasio vanredno stanje na teritoriji Severne Makdonije zbog epidemije kovida 19 i produžio ga 16. aprila za 30 dana, a polovinim maja još za 14 dana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komšije produžile vanredno stanje

Izvor: B92, 30.Maj.2020

Skoplje -- Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski najavio je da će za još dve sedmice produžiti vanredno stanje, koje je uvedeno 18. marta zbog pandemije..."Imajući u vidu poslednji razvoj događaja i povećan broj zaraženih i preminulih osoba u toku dana ću doneti odluku o produženju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.