U Podgorici mirno, čeka se subota

Izvor: VOA, 19.Okt.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Podgorici mirno, čeka se subota

Višednevni protesti Demokratskog fronta koji su kulminirali akcijom policije u subotu ujutru i nasilnim protestima u subotu i nedelju uveče, centralna su tema u Crnoj Gori. Očekuje se da će do subote, do kada je dat ultimatum premijeru Đukanoviću da podnese ostavku, u Podgorici biti mirno i bez novih protesta.

Nakon što je crnogorska policija u subotu ujutru prekunula 22 dana dug protest Demokratskog fronta na platou ispred Skupštine Crne Gore, te poslije subotnjih i nedjeljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << demonstracija i šetnji u kojima je bilo nasilja i povrijeđenih policajaca i učesnika protesta, u Podgorici je danas mirno.

Tako će sasvim sigurno biti do subote za kada je zakazano novo okupljanje i protestna šetnja koja je danas prijavljena MUP-u.

Podsjetimo, jedan od lidera DF-a Andrija Mandić dao je sinoć ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da do subote podnese ostavku najavljujući da će u suprotnom “okupiti čitavu Crnu Goru da ruši vladu”.

Poslanici DF pozvaće sve opozicione poslanike da im se pridruže u protestima, a odlučili su da ne prisustvuju sjutrašnjoj sjednici Skupštine na kojoj će se raspravljati o intervenciji policije protiv demonstranata na protestima DF-a.

Predsjedništvo Demokratskog Fronta najoštrije je osudilo napade huligana koje je, kako tvrde, režim poslao da izazovu nerede u kojima je teško povrijeđen njihov redar.

Delegacija Evropske unije u Podgorici, povodom protesta u Podgorici, pozvala je sve strane da pokažu uzdržanost i da poštuju zakon.

"Naročito pozivamo sve političke aktere da nastave sa konstruktivnim dijalogom u okviru demokratskih institucija i procesa. U tom svjetlu, pozdravljamo inicijativu za obnavljanjem političkog dijaloga unutar Skupštine", kazali su u Delegaciji.

Poručuju da je prekomjerna upotreba sile takođe neprihvatljiva.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je zabrinuta povodom privođenja dva novinara, kao i napada na redakciju TV Pink M, koji je rezultirao i povredom jedne novinarke.

"Nadležni organi bi sada trebalo da temeljno istraže ove incidente, u skladu sa principima vladavine prava".

Medijski savjet za samoregulaciju i Asocijacija komercijalnih elektronskih medija Crne Gore, kao i Sindikat novinara najoštrije su osudili napad na prostorije Pink M televizije i zaposlene u toj medijskoj kući, kao i povređivanje novinarke te televizije.

Smatraju da je neprihvatljivo u demokratskom društvu da se politički protesti koristite za napad na medije i ugrožavanje života zaposlenih u njima.

“Novinari i zaposleni u medijima su potpuno nezaštićeni, uvijek na udaru i kolateralna šteta svih dešavanja u društvu i to stanje mora da se promijeni”, kazali su oni apelujući  na učesnike protesta, organizatore okupljanja, policiju i komunalne službe da pokažu više razumjevanja za  tu profesiju ali i sopstveni demokratski kapacitet.

Dio demonstranata pred zgradom parlamenta gađao je policajce bocama i kamenicama, nakon čega je u masu ispaljen suzavac. Demonstranti su nakon toga produžili ka Trgu republike, gdje su ih lideri Fronta pozvali da se raziđu.

Tokom protesta Demokratskog fronta, a posebno nakon njihove zabrane, u postupcima organizatora i učesnika tih događaja bilo je više aktivnosti koje su ugrožavale ustavni poredak, stabilnost države i bezbjednost građana, ocijenilo je Vijeće za nacionalnu bezbjednost na sinoćnjoj sjednici, kojoj je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Recimo i to da je oglašavanje Kremlja samo nekoliko sati nakon što je policija prekinula protest DF-a ispred Skupštine, u kome je sadržana indirektna prijetnja po bezbjednost države ukoliko nastavi put ka NATO, od strane analitičara označeno kao direktno miješanje Rusije u unutrašnju politiku Crne Gore.

Politički analitičar Dušan Janjić je rekao da nema dileme da su “demonstracije Demokratskog fronta usmjerene protiv NATO-a", pri čemu dodaje da je "uloga Rusije u tome ogromna”.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.