U Hrvatsku posle Kristijana stiže Leona

Izvor: Mondo, 12.Okt.2015, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatsku posle Kristijana stiže Leona

Oktobarski dani doneli su nove vremenske neprilike Hrvatskoj, gde je na području Dalmacije ciklon "Kristijan" pravio velike probleme. Sredinom sedmice sledi novi kišni scenario - ciklon "Leona" s obilnim padavinama.

Foto: MONDO, Lana Stošić

U isčekivanju još jednog jakog ciklona, dnevnik podseća na veliko olujno nevreme koje je tokom vikenda zahvatilo srednji Jadran, čime su se obistinile prognoze i upozorenja hidrometeorološkog zavoda putem Meteoalarma, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "Slobodna Dalmacija".

Ciklom "Kristijan" doneo je neverovatne količine kiše, najviše u Dubravicama kraj Šibenika - 157 litara po metru za manje od jednog dana.

Zbog obilne kiše problemi su zabeleženi posebno na Pelješcu gde je došlo do poplava i bujica na putevima, dok blato i mulj stvaraju velike probleme meštanima koji se danonoćno bore s vodom koja prodire u njihove kuće.

Strahujući od nove kiše meštani mole sve nadležne institucije da izađu na teren i odmah počnu sa sanacijom.

Središnji deo Pelješca nakon sinoćnjeg nevremena velikim odronom zablokirao je i onemogućio za saobraćaj državni put Ston - Orebić, kod Tabora.

Prema podacima DHMZ-a, pri vrhu kišne lestvice je aerodrom u Resniku, dok je u Splitu i Ssibeniku količina kiše tek malo manja od proseka za novembra koji je redovno najkišovitiji mesec u godini.

Za Šibenik je zanimljiv još jedan podatak - u prvih deset dana oktobra već je palo 178,7 litara kiše, što je 216 odsto mesečnog proseka.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Hrvatska: Ciklon "Kristijan" prošao, stiže "Leona"

Izvor: Blic, 12.Okt.2015

Oktobarski dani doneli su nove vremenske neprilike Hrvatskoj, gde je na području Dalmacije ciklon "Kristijan" pravio velike probleme, a nakon kratkog predaha sredinom sedmice sledi novi kišni scenario - ciklon "Leona" s obilnim padavinama, piše "Slobodna Dalmacija"...U isčekivanju još jednog jakog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.