U Hrvatskoj počela ekshumacija srpskih žrtava

Izvor: Mondo, 08.Mar.2017, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj počela ekshumacija srpskih žrtava

Hrvatski nadležni organi počeli su danas ekshumaciju posmrtnih ostataka Srba ubijenih u akciji Oluja 1995. godine.

Foto: Kurdish Mass Graves Directorate via AP ilustracija

Ekshumacija je počela na mesnom groblja u Šašu, u opštini Sunja, na području Sisačko–moslavačke županije, saopšteno je danas.

U saopštenju Komisije Vlade Srbije za nestala lica navodi se da se očekuje da proces ekshumacije na tom groblju traje oko tri radna dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Zadar: Ekshumirano 18 žrtava ustaškog terora

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

"Proces ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navodi se u saopštenju.

Ekshumirani ostaci 56 ubijenih u "Oluji"

Hrvatske vojne i policijske snage pokrenule su avgusta 1995. godine akciju Oluja u kojoj je iz tadašnje Republike Srpske Krajine isterano oko 220.000 ljudi, odnosno gotovo celokupno srpsko stanovništvo, a ubijeno najmanje 2.000 ljudi.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Počela ekshumacija srpskih žrtava iz Oluje

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Mar.2017

Hrvatski nadležni organi počeli su danas ekshumaciju posmrtnih ostataka Srba ubijenih u akciji Oluja 1995. godine, sa mesnog groblja u Šašu u opštini Sunja, na području Sisačko–moslavačke županije, saopšteno je danas...U saopštenju Komisije Vlade Srbije za nestala lica navodi se da se očekuje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.