U Gradiški otkriven spomenik stradalima u akciji Bljesak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2021, 09:30

U Gradiški otkriven spomenik stradalima u akciji "Bljesak"

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su danas u Gradiški spomen-obeležje vojnicima i civilima poginulim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

Cvijanović i Dodik su spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije otkrili zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i predsednikom Udruženja proteranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srba iz zapadne Slavonije Krstom Žarkovićem, prenosi portal RTRS.

Dodik je istakao da za ratne zločine u Zapadnoj Slavoniji niko nije odgovarao, ali da stradanja poput tog nikada ne smeju biti zaboravljena i da ona treba da okupe sve Srbe oko nacionalnog identiteta, Crkve, Srpske i Srbije.

Na spomeniku piše: "Klasje Zapadne Slavonije niče u poljima i visovima Republike Srpske. Život pobjeđuje".

Pre otkrivanja spomenika služen je parastos u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

U operaciji "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece, a za te zločine niko nije odgovarao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.