U Budvi 20 puta manje turista nego prošle godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2020, 22:17

U Budvi 20 puta manje turista nego prošle godine

Turistička organizacija Budve saopštila je da je u svim vrstama smeštaja registrovano 1.500 gostiju, što je gotovo 20 puta manje nego prošle godine u isto vreme, kada je bilo 29.000.

Kako prenosi podgorički portal Vijesti, prazan privatni smeštaj, hoteli koji nisu ni otvoreni, većina restorana koja ne radi ili ima malo gostiju, puste plaže oslikavaju Budvu na početku glavne sezone.

Zakupac plaže Mogren Robert Viola kaže da za sada sezone nema.

"Nadamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se da će što pre biti otvorene granice sa Srbijom, jer ima dosta radnika iz te države koji su kod nas sezonski angažovani. Ali, ako sezona nastavi kako je počela, radnici nam neće biti ni potrebni", kazao je Viola.

Jedan od ugostitelja koji godinama drži restoran uz zidine Staroga grada kaže da je platio sve obaveze zakopa i poreza, ali da nema kome da otvori restoran.

"Gostiju koji su godinama bili moja klijentela nema i pitanje je kada će doći, jer granice su zatvorene, pre svega tržište Rusije je blokirano i u skorije vreme ti gosti neće doći. Za sada restoran još ne mogu da otvorim jer svaki dan bi za mene bio gubitak", kaže on.

I ulice Starog grada su gotovo puste, a u prodavnice gotovo niko ne zalazi.

"Kada govorim o ovoj sezoni, najbolje je da se okrenemo sami sebi, odnosno domaćem tržištu i pokušamo da izguramo koliko god možemo. To za privatni smeštaj nije lako, ali ipak verujem da prava ponuda uvek nađe kupca. Definitivno da su gubici nesagledivi kao što je u celom svetu. Ono što je najvažnije je da ostanemo zdravi", rekao je jedan od vlasnika privatnog smeštaja u Starom gradu.

Da Budvi sledi jedna od najtežih letnjih sezona od razornog zemljotresa 1979. godine, potvrđuju i drastično mali prilivi od naplate boravišne takse.

Sekretar za finansije i v. d. direktora Uprave Petar Odžić (SDP) kazao je da su četiri puta manji prihodi nego lane u istom periodu kada je naplaćeno 644.031 evra.

"Ove godine će svi izvorni prihodi turističkih organizacija biti jako pogođeni, kako boravišna taksa koja zavisi od broja turista i uspešnosti turističke sezone, tako i članski doprinosi koji se od nove izmene zakona naplaćuju samo preduzećima koja će ostvariti dobit od turističke sezone. Turistička taksa je direktno povezana sa platežnom moći vlasnika nepokretnosti koji nisu stanovnici Budve i za očekivati je da i ovaj prihod bude manji u odnosu na prošlu godinu", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"AKO SE OVAKO NASTAVI, RADNICI NAM NISU POTREBNI" Puste plaže u Crnoj Gori, u Budvi 20 puta manje turista nego prošle godine

Izvor: Blic, 22.Jun.2020, 00:41

Turistička organizacija Budve saopštila je da je u svim vrstama smeštaja registrovano 1.500 gostiju, što je gotovo 20 puta manje nego prošle godine u isto vreme, kada je bilo 29.000.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.