Tuzla, tamo gde je Srbin povratnik - nevoljnik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuzla, tamo gde je Srbin povratnik - nevoljnik

TUZLA - Udruženje za održiv povratak u Tuzlanski kanton ponovo je upozorilo da se sa svih nivoa vlasti u ovom bošnjačkom kantonu nastavlja diskriminacija nad 7 hiljada Srba povratnika kada je u pitanju ostvarivanje njihovih ljudskih prava.

Najveća obespravljenost Srba je, tvrdi isti izvor, u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru, jer u sedam od 13 opština Tuzlanskog kantona nema ni jednog zaposlenog Srbina, a u ostalih šest radi samo 39 takozvanih podobnih Srba od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ni jedan nije povratnik.

U ovom bošnjačkom kantonu Srbi su obespravljeni i diskrimisani kada je u pitanju raspodela donatorskih sredstava za obnovu, jer je od 10.816 njihovih stambenih objekata, porušenih tokom i posle rata, obnovljeno samo 1.878 ili oko 17 odsto, dok se procenat obnovljene bošnjačke imovine kreće preko 90 odsto.

Udruženje za povratak Srba u Tuzlanski kanton izrazilo je sumnju da će oko 8.000 porušenih srpskih kuća biti ikada obnovljeno s obzirom na diskriminatorski odnos bošnjačkih vlasti u participaciji sredstava za obnovu.

Penzionerima uskraćeno pravo na penziju

Srbi povratnici u Tuzlanskom kantonu su obespravljeni i u drugim oblastima, jer je penzionerima uskraćeno pravo na penziju, a učenici nemaju pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnoog pisma, iako su po Ustavu Federacije BiH Srbi konstitutivan narod.

I Srpska pravoslavna crkva i groblja su, prema tvrdnji sveštenika, stalna meta napada i skrnavljenja, a zbog osećaja ugrožene bezbednosti pravoslavni sveštenici pri kretanju i obavljanju službe umesto mantija nose civilnu odeću.

Protojerej SPC u Tuzli Niko Tošić upozorio je da je u tom gradu od 2001. godine izvršeno preko 50 napada na pravoslavna groblja, crkve i sveštenstvo, a da počinioci još nisu poznati.

Oskrnavljen i Saborni hram

Poslednji incident dogodio se 18. oktobra kada je oskrnavljen Saborni hram u Tuzli, na čijim je zidovima nacrtan polumesec sa zvezdom.

Zbog diskriminatorskog odnosa od strane bošnjačkih vlasti, obespravljenosti i osećaja nesigurnosti, Srbi povratnici prodaju svu svoju imovinu i ponovo se iseljavaju, ovaj put trajno, u Republiku Srpsku i Srbiju.

Tokom ove godine iz najvećeg povratničkog naselja Požarnice kod Tuzle odselilo se 17 srpskih porodica od 158, koje su se vratile iz izbeglištva. Pre rata u ovom naselju živelo je više od 2.000 srpskih porodica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.