Tužilaštvo za izručenje Purde

Izvor: RTS, 01.Feb.2011, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo za izručenje Purde

Ispunjeni svi uslovi za izručenje Tihomira Purde Srbiji, navelo tužilaštvo BiH na ročištu koje je održano u Sudu BiH. Purda i njegov advokat protivili su se izručenju, tvrdeći da su svi dokazi pribavljeni na nezakonit način.

Tužilaštvo BiH navelo je na ročištu u Sudu BiH, da su u celini ispunjeni svi uslovi za izručenje hrvatskog državljanina Tihomira Purde Srbiji, koja ga sumnjiči za ratne zločine u Vukovaru, 1991. godine.

Purda i njegov advokat Josip >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Muselimović protivili su se izručenju, koristeći tezu da su svi dokazi protiv Purde pribavljeni na nezakonit način i uz teška kršenja međunarodnih pravnih normi.

Kako navode elektronski mediji, sudija Halil Lagumdžija na kraju rasprave je objasnio da će, posle eventualnih dodatnih istražnih radnji, krivičnom veću Suda BiH proslediti na odlučivanje mišljenje o opravdanosti zahteva za Purdinim izručenjem Srbiji, ali nije naznačio kad bi to moglo da se dogoditi.

Odluka na ministru pravde BiH

I posle odluke Suda BiH, konačna odluka ostaje na ministru pravde BiH, koji sudski stav može uvažiti ili odbaciti.

Purda je na saslušanju zastupnika odbrane i optužbe izjavio da se protivi izručenju Srbiji i da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret, dodavši da je i sam proveo devet meseci u zarobljeništvu u srpskom logoru, preneli su hrvatski mediji.

Purda je tvrdio da je tamo, kao i drugi hrvatski zatvorenici, bio mučen na različite načine i da su mu stradali jednjak i kičma i da je, na kraju, oboleo od posttraumatskog stresnog poremećaja.

"Zatvorenici su potpisivali sve šta su im dali da potpišu, samo da ih ne bi dalje mučili", tvrdi Purda.

Srbija tereti Purdu za učešće u ubistvu dvojice i teškom ranjavanju jednog pripadnika JNA, tokom borbi oko vukovarskog kvarta Borovo Naselje, 1991. godine, zbog čega je za njim, 2007, posredstvom Interpola raspisana međunarodnu poternica, na osnovu koje je Purda uhapšen 5. januara ove godine, na graničnom prelazu Orašje u BiH, gde se nalazi u pritvoru.

Tužilaštvo se nije bavilo sadržajem samog spisa protiv Purde, a zamenica glavnog tužioca BiH Jadranka Lokmić-Misirača izjavila je da su ispunjene formalno-pravne pretpostavke za Purdino izručenje Srbiji.

Ispunjeni uslovi za izručenje

"Smatramo da ne postoji prepreka za izručenje", rekla je zamenica glavnog tužioca BiH i to obrazložila konstatacijom da se Purda tereti za krivična dela koja su kažnjiva i po zakonima BiH, da nije državljanin BiH i da mu u Srbiji ne preti smrtna kazna, niti da se traži zbog političkog, vojnog i fiskalnog krivičnog dela.

U takvim okolnostima, ispunjeni su svi uslovi predviđeni Evropskom konvencijom o ekstradiciji, ističu u Tužilaštvu BiH.

Muselimović je tvrdio da Purda ne treba da bude izručen pravosuđu Srbije, jer ne postoji nijedan valjan dokaz koji bi ga teretio za krivično delo navedeno u spisima beogradskog vojnog suda iz 1999. godine.

Muselimović je akt vojnog suda ocenio površnim, ističući da je "istraga županijskog Tužilaštva u Osijeku precizno dokazala neosnovanost optužbi protiv Purde, jer ih nije potvrdio iskaz nijednog od 30 saslušanih svedoka".

Prema Muselimovićevoj tvrdnji, svedoci su potvrdili samo da su Purda i ostali hrvatski zatvorenici teško mučeni.

"Jasno je da se na takvim dokazima nije moglo zasnivati rešenje o istrazi ni voditi krivični postupak", rekao je Muselimović i zatražio da Sud BiH ukine pritvor Purdi, da ga pusti na slobodu i da odbije zahtev Srbije za izručenje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo BiH: Ispunjeni svi uslovi za izručenje Purde pravosuđu Srbije

Izvor: Cafe.ba, 01.Feb.2011

Tužilaštvo BiH smatra da ne postoji nikakva prepreka da Tihomir Purda bude izručen pravosuđu Srbije koje ga tereti za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika počinjen 1991. godine u Vukovaru.

Nastavak na Cafe.ba...

Nema prepreka za izručenje Purde Srbiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Feb.2011, 12:56

Tokom saslušanja u Sudu BiH, Tužilaštvo BiH ocijenilo je u srijedu da ne postoje prepreke za izručenje Tihomira Purde Srbiji koja ga tereti za ratni zločin u Vukovaru 1991. godine. Istovremeno, odbrana tvrdi kako nema dokaza za Purdino izručenje iz BiH Srbiji jer oni koji su prikupljeni uzeti su...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.