Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv Miomira Jasikovaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2022, 16:04

Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv Miomira Jasikovaca

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Miomira Jasikovaca, rođenog 1968. godine u Zvorniku, državljnanina Srbije, a zbog, kako se navodi, ratnih zločina za koje se tereti da je počinio u svojstvu komandanta čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS.

Optužnica Jasikovaca tereti da je "učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, tako što je u periodu od 13. do 15. jula 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bio nadređeni, odlazio na lokacije gde je bio zatočen veliki broj muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, gde su pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu i streljanjima i ubistvu žrtava".

U optužnici se navodi da su optuženi, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu na mesta streljanja kao i ubistvima zatočenika ne lokalitetima u blizini škole u Orahovcu gde je streljano više od 800 žrtava, brani u Petkovcima gde je streljano više od 700 žrtava i lokaciji šljunkare u Kozluku, gde je streljano više od 800 žrtava.

"Navode optužbe, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 83 javna svedoka, 16 svedoka uz mere zaštite, među kojima i svedoci koji su dali iskaz u postupcima u MKSJ /MRMKS, iskazima više stručnih veštaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su učestvovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u saradnji sa MKSJ/MRMKS, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza.

Optuženi se tereti da je počinio krivično delo genocida, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Građanin Novog Sada optužen za genocid u Srebrenici - bio komandant čete Zvorničke brigade

Izvor: Radio 021, 24.Nov.2022

Pedesetčetvorogodišnji državljanin Srbije M. J, koji živi u Novom Sadu, optužen je za genocid u Srebrenici, saopštio je Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine BiH.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.