Turski kamenoresci za Andrićevu ćupriju

Izvor: Politika, 21.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski kamenoresci za Andrićevu ćupriju

Turska firma „Aproja” projektuje drugu fazu restauracije mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu

Višegrad – Nakon što je Građevinski fakultet univerziteta „Džemal Bijedić” iz Mostara uspešno okončao prvi fazu projekta istražnih radova vezanu za lociranje svihoštećenja na mostu Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu, koji se od 28. juna 2007. godine nalazi na listi svetske baštine Uneska, na konkursu za izradu projekta kompletne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << restauracije odabrana je turska firma „Aproja”, koja se bavi graditeljstvom, trgovinom, industrijom i inženjeringom.

O tome su načelnika opštine Višegrad Tomislava Popovića informisali predstavnici turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj „Tika”, koja koordinira sve poslove vezane za restauraciju višegradske kamene ćuprije, kao i predstavnici Komisije za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine.

Po rečima predstavnika „Tike” Hakama Demira „Aproja” se obavezala da u narednih šest meseci kompletira projekat obnove, restauracije, pejzaža, rasvete i drugih sadržaja oko ćuprije na Drini, što će u celosti finansirati turska vlada.

Direktor „Aproje” Šakir Meraki, poznati stručnjak za restauraciju iz Ankare, precizirao je da će na ovom projektu raditi tim od 15 stručnjaka specijalizovanih za razne oblasti, uključujući i poznavaoce starih zanata i specijaliste za obradu kamena.

Nakon izrade ovog projekta, već krajem narednog proleća uslediće konkurs za odabir glavnog izvođača radova. Pošto se radi o specifičnim poslovima izvesno je da će to raditi neka od specijalizovanih firmi iz Turske.

Pozdravljajući najavu ovih radova načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović je rekao da će lokalna uprava ustupiti sve raspoložive podatke i dati svu logističku podršku projektantima„Aproje” kako bi ovaj, dugo najavljivani posao, konačno otpočeo.

Dakle, u Višegradu naredne godine definitivno predstoje obimni radovi na rekonstrukciji i restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića, izgrađenog 1577. godine, koga je u svom čuvenom romanu „Na Drini ćuprija” ovekovečio nobelovac Ivo Andrić.

S. Heleta

[objavljeno: 21/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.