Tri razloga zašto je Radončić podneo ostavku u Savetu ministara BiH

Izvor: RTS, 02.Jun.2020, 13:58

Tri razloga zašto je Radončić podneo ostavku u Savetu ministara BiH

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Fahrudin Radončić je podnošenje ostavke na tu dužnost najavio najpre izjavom pojedinim medijima, a potom je održao i vanrednu konferenciju za novinare, gde je poručio da je participacija njegovog SBB-a na državnom nivou vlasti "završena priča".
Radončić tvrdi da nije u pitanju nikakav predizborni potez, već nešto, kako je rekao, normalno što se dešava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u svim zemljama sveta.

On je novinarima u holu Parlamentarne skupštine BiH ponovio razloge zbog kojih podnosi ostavku i dodao da su oni principijelne prirode, da nema nikakvih tenzija, nikakvih nervoza, polemika.
Zahvalivši Stranci demokratske akije Bakira Izetbegovića što je SBB i njemu omogućila da budu deo parlamentarne većine i deo Saveta ministara, Radončić je je rekao da su se prirodno pojavile političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar Bosne i Hercegovine.
Kao prvi razlog je ponovio da je tražio da se migirantska kriza reši legalnim deportacijama, ali da bi se to sprovelo, pojavio se problem sa ambasadorom Pakistana u Sarajevu koji, kako je kazao, ne želi da pomogne u deportaciji više od 9.500 migranata koji su "ogromni bezbednosni rizik".
Stali na stranu ambasadora, nisu saslušali argument ministarstva Ponovio je zamerku bošnjačkom članu Predsedništva BiH Šefiku Džaferoviću i ministarki spoljnih poslova, koji su se nakon odvojenih susreta sa pakistanskim ambasadorom, ogradili od njega kao ministra bezbednosti i njegovog plana.
"U svakoj normalnoj zemlji već tada bi svaki ministar sigurnosti podneo ostavku, zato što predsedavajući odnosno šef države staje na stranu jednog ambasadora, a da nije saslušao argumente Ministarstva sigurnosti", naveo je Radončić, preneo je sarajevski portal Avaza.
Radončić je rekao i da je o svom stavu ranije obavestio lidera SDA Izetbegovića i predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltiju, a s obzirom na jednostavnost procedure, dodao je da od današnje sednice on više neće biti ministar.
Upitan da li će opstati koaliciija na državnom i federalnom nivou, Radončić je rekao da SDA, HDZ BiH i SNSD imaju dovoljno poslanika da u državnom parlamentu sprovode svoje politike.
Na pitanje da li će njegovim izlaskom iz Saveta ministara to mesto biti prepušteno Republici Srpskoj, Radončić je rekao da ne treba biti maliciozan.
"Ministarstvo sigurnosti je, prema podeli među strankama, dobila SDA i to je mesto, na šta sam se ja već zahvalio, prepustila SBB-u. Ne vidim ni jedan razlog da već na prvoj sednici Predstavničkog doma ne bude imenovan Bošnjak iz SDA za mog naslednika", rekao je Radončić.
Drugi razlog, ponovio je, jeste strateško neslaganje u vezi sa aferom "respiratori", a treći njegovo mišljenj je da je Savet ministara talac odnosa SDA, HDZ-a i SNSD-a i da ponekad, kako je rekao, treba "izaći iz priče za koju mislite da nije dobra".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.