Treće stop za Tomsona u Mariboru, on poručuje: Vidjet ćemo se

Izvor: RTS, 09.Jun.2020, 20:06

Treće "stop" za Tomsona u Mariboru, on poručuje: "Vidjet ćemo se"

Marko Perković Tompson, hrvatski pevač koji u svojim pesmama koristi zloglasni poklič "za dom spremni", još jednom je morao da otkaže koncert u Sloveniji. I sama najava tog događaja uzburkala je javnost te zemlje i dovela u problem vladu Janeza Janše.
Marko Perković Tompson je tri puta pokušao da održi koncert u Mariboru. Poslednji put, pre par sedmica. Svaki put je odbijen. 

Nakon žalbe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizatora predmet je dat na razmatranje mariborskoj policiji. Umesto da oni odluče, presekao je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs koji je ukinuo zabranu Tompsonu i to u danu kada Ustavni sud Hrvatske donosi odluku o ustaškom pozdravu "za dom spremni" kao neustavnom.
Ipak, zbog odluke Hojsa Tompson je imao razlog da likuje na Fejsbuku.
"Činjenica je da je zabrana koncerta bila potpuno politički motivirana te da sigurnosne opasnosti nije bilo", naveo je Tompson.
Dok se on radovao u Hrvatskoj, u Sloveniji su protiv Hojsa ustali mnogi pojedinci i organizacije. Udruženje Srba, potomci učesnika NOB-a, PEN centar Slovenije, sa veoma oštrim kritikama i podsećanjem da su u Jasenovcu, gde se "za dom spremni" prečesto izgovaralo, stradali i slovenački građani i sveštenstvo.
U parlamentu, opozicija je zatražila interpelaciju ministra unutrašnjih poslova.
Matjaž Nemec za RTS objašnjava zašto su danas zatražili preispitivanje rada ministra Hojsa.

"Ministar Vlade Republike Slovenije je sam odlučio i u stvari omogućio koncert spornog muzičara, koji nije samo to. On predstavlja ikonu ustaštva i mogli bi da u prenesenom značenju govorimo i kao o ikoni nacifašizma", kaže Matjaž Nemec iz Socijaldemokrata. 
Hojs je rekao da je više puta tvrdio da su ustaštvo, fašizam, nacizam i komunizam odbačene ideologije. 
"Porediti mene sa ustaštvom je ispod nivoa", navejo je Aleš Hojs.
Čini se da je Hojs ostao prilično usamljen i na vetrometini nakon ove odluke. Posle kritičke fejsbuk objave ministra koalicionog partnera, na istoj mreži oglasio i ministar odbrane Matej Tonin, navevši u dužoj objavi da se upoznao sa sadržajima pesama "Bojna Čavoglave" i "Jasenovac i Gradiška stara" koje izvodi Perković.
"Reči tih pesama i poruke o višoj vrednosti hrvatskog naroda, te otvorene pretnje nasiljem su po mojoj oceni potpuno neprimerene i opasne. Zato im moramo uskratiti gostoprimstvo", rekao je Matej Tonin. 
Ipak, na zavničnom fejsbuku nalogu Perkovića danas se sa žaljenjem tvrdi da uprkos dobrodošlici koju je dobio u Sloveniji, neće održati koncert zbog rizika od koronavirusa. Objavu završava sa "veliki pozdrav Sloveniji uz poruku – vidjet ćemo se". To bi bio već četvrti put da obećava slično.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.