Travnički rudari izašli iz jame

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2015, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Travnički rudari izašli iz jame

Nakon 23 sata provedena u jami, rudari rudnika mrkog uglja "Abid Lolić" kod Travnika izašli su noćas na površinu, nakon što im je obećano da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Iako su obećanja dočekali sa nepoverenjem, rudari kažu da su nadležnima odlučili da daju šansu i očekuju rešavanje brojnih problema, poput loših bezbednosnih uslova za rad, neuplaćivanje doprinosa i nemogućnosti penzionisanja.

Izlasku rudara iz jame prethodio je hitni sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na kojem su učestvovali predstavnici sindikata, Elektroprivrede BiH i Uprave rudnika.

Predstavnici sindikata spustili su se sinoć u jamu kako bi uverili rudare da izađu i prekinu protest, tvrdeći da je na tom sastanku istaknuta spremnost da se rudarima izađe u susret i ispune njihovi zahtevi.

Kako je rečeno, dogovoreno je da se u roku od 24 sata formira stručni tim sastavljen od stručnjaka Rudarske službe Elektroprivrede BiH i interne revizije, koji će ispitati ispravnost ugovora sa firmom "Rudar" d. o. o. Tuzla, prenela je Fena.

Predsednik sindikata travničkog rudnika Bahrudin Bišić rekao je da se očekuje i da 81 zaposleni u roku od 14 dana bude primljen u radni odnos.

Kada je reč o zahtevu rudara za smenu Uprave, naglašeno je da je Upravni odbor EP BiH već odlučio da je izglasano nepoverenje upravama u svim rudnicima koji su poslovali negativno.

Sa rudarima je juče pregovarao i generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i naveo da je prihvaćena većina zahteva rudara, ali da ne mogu očekivati da se problemi rešavaju "čarobnim štapićem".

Među rudarima koji su odbijali da napuste jamu bio je i Mensur Husić, koji je potvrdio da su rudari dobili obećanja i da očekuje promene.

"Imali smo hrane i vode, ali bilo je teško. Trebalo bi biti bolje, ali mi smo spremni opet da se borimo za svoja prava", poručio je Husić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.