Todorić odgovorio Plenkoviću: Narod i te kako pamti

Izvor: RTS, 29.Sep.2017, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić odgovorio Plenkoviću: Narod i te kako pamti

Bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić nastavio je sa optužbama na račun premijera Andreja Plenkovića, koji je ranije danas u Talinu izjavio da je vlada potpuno mirna što se tiče ovog slučaja i da radi svoj posao, ali i dodao da ne bi bilo dobro da dođe do kolektivne amnezije o realnosti koja je bila pre šest meseci.
Ivica Todorić je Plenkoviću na to odgovorio na svom blogu poručivši da "od amnezije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << boluju samo premijer i njegova potpredsednica (ministarka privrede Martina Dalić, a narod i te kako pamti".

"Gospodine predsedniče vlade, kad iz neke baltičke zemlje narodu poručujete da ima kolektivnu amneziju, onda očito zaboravljate da narod pamti puno duže nego što politika želi. I ja pamtim dugo, a događaje od 26. februara i 26. marta ove godine pamtiću zauvek", poručio je Todorić Plenkoviću.
Bivši vlasnik "Agrokora" podseća premijera da su se sreli samo dva puta u životu, te da se njihov drugi sastanak, za razliku od prvog, dogodio na njegovu inicijativu.
Podseća i da su tom sastanku, osim njih dvojice, prisustvovali ministri Martina Dalić i Davor Božinović.
"Tada ste mi rekli da ćete i sami dati preporuku bankama za projekat Stendstil", naveo je Todorić i dodaje da se to, međutim, nije dogodilo.
"Ostavili ste me bez informacija, i aktivirali ste leks iako za to niste imali ni dokumentaciju iz kompanije nijedan uslov koji propisuje zakon! To je istina gospodine predsedniče vlade", zaključuio je Todorić.
U drugom delu teksta objavljenom na svom blogu Todorić tvrdi da je istina da mu je ministarka Dalić pretila – njemu i njegovoj porodici.
"Istina je da je to činila komunikacijskim alatima koji se ne mogu obrisati. Istina je da su pretnje bile vrlo direktne, neke i pred svedocima. Amnezija? Za to joj je dovoljno da pogleda arhivu svog imejl boksa", naveo je Todorić.
Istina je, istakao je, i da priprema čitav niz postupaka protiv pojedinaca i institucija čiji je angažman oko "Agrokora" bio protivzakonit.
"A tužbe Martine Dalić jedva čekam, pritom nemam amneziju već živo sećanje, ali i sve potrebne dokaze da bezočno laže ona koja je bila generator otimanja 'Agrokora'", napisao je Todorić.
Ministarka Dalić je ranije danas u Varaždinu novinarima rekla da će sve što Todorić izjavi komentarisati samo putem advokata i najavila da će ga tužiti za klevetu.
"Zakon leks 'Agrokor' je donesen da bi sprečio velike rizike i prelivanje na privredu eventualnih mogućih problema s kojima se suočavaju najveće firme", rekla je Dalićeva i ustvrdila da su Todorićeve optužbe pokušaj skretanja pažnje sa nečeg što je bitno.
Slučaj "Agrokor" je danas bio tema Hrvatskog sabora o čemu je vođena burna rasprava, inače, veoma podeljenih poslanika, u kojoj su mogli čuti zahtevi za ostavkama i Plenkovića i Dalićeve.
A sve je krenulo juče kada je Todorić na svom blogu započeo neku vrstu rata sa Plenkovićevom vladom ustvrdivši da mu je "Agrokor", koji je on godinama gradio, prisilno nacionalizovan.

U svom saopštenju Todorić je, naime, teško optužio vladu, pre svega ministarku Dalić i zapretio "otkrivanjem istine" o, kako je naveo, nadolazećim postupcima.
I dok Plenković tvrdi da je Todorić došao u vladu da moli za spas "Agrokora", Todorić kaže da leks "Agrokor" nije donesen na njegov zahev, kao i da čeka odgovore na pitanja: Na osnovu koje dokumentacije se krenulo u proces nacionalizacije "Agrokora"; Ko je sve dao dokumentaciju i držao javne i tajne prezentacije u "Agrokoru"; Ko je bio uključen u dizajniranje i pisanje leks "Agrokora"; Zašto državni zvaničnici stalno lažu o leks "Agrokoru" i okolnostima pre i posle njega; Zašto se obmanjuje javnost o stanju u "Agrokoru" prećutkuju milijarde gubitaka...
Todorić je naveo i da je za samo sedam dana njegov blog, posvećen slučaju "Agrokor", imao više od dva miliona pregleda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.