Tirk pozvao države regiona da udvostruče napore

Izvor: S media, 25.Mar.2010, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirk pozvao države regiona da udvostruče napore

Direktor Odeljenja UNHCR-a za medjunarodnu zaštitu Volker Tirk pozvao je države regiona "da okrenu list" i udvostruče napore da bi omogućili trajna rešenja za sve izbegle koji još nemaju održivu perspektivu.

UNHCR, EU i OEBS su pripremili zajednički dokument u kome su izneli predloge koji bi trebalo da omoguće zatvaranje poglavlja izbegličke krize, rekao je Tirk na medjunarodnoj konferenciji "Trajna rešenja za izbegla i interno raseljena lica - saradnja država regiona."
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
On je kazao da je stambeno rešenje i dalje potrebno mnogim izbegličkim porodicama, a posebno onima koji žele da se integrišu u mestima raseljavanja i zato je potrebno postići dogovor o pravičnom mehanizmu rešavanja tog problema "za sve one u regionu koji su izgubili stanarska prava", a UNHCR će pomoći da se za to obezbede finansijska sredstva.

Imajući u vidu da zemlje regiona danas daju različite podatke o broju izbeglih, raseljenih ili povratnika, neophodna je razmena i konsolidacija podataka o korisnicima stambenih programa u mestima porekla, kao i rasejanju, rekao je Tirk.

Ukazavši da su pouzdani podaci ključni pri traženju dodatne finansijske pomoći medjunarodnih donatora, on je istakao da je UNHCR spreman da koordinira ovu saradnju i pruži svu tehničku pomoć.

"Pored sveobuhvatne konsolidacije statističkih podataka, tražimo od zemalja regiona da usmere pažnju na probleme stanovanja i ekonomske održivosti onih koji žive u teškim uslovima", rekao je Tirk.

On je naveo da je "najkomplikovanije otvoreno pitanje iznalaženje pravičnog rešenja za nosioce stanarskog prava" ni četiri godine posle sarajevskog procesa nije rešeno i zato "i dalje zahteva našu pažnju."

Drugi vazan problem koji treba rešiti je pitanje ličnih dokumenata, rekao je Tirk i apelovao da se pojednostave administrativne procedure za njihovo pribavljanje da bi izbegli i raseljeni mogli da reše pravni status koji je "preduslov za ostvarivanje osnovnih ekonomskih i socijalnih prava i predstavlja važnu prepreku povratku, ali i lokalnoj integraciji.

Tirk je dodao da UNHCR, takodje, podržava razmatranje mogućnosti naturalizacije izbeglica u zemljama azila, ukoliko odluče da se u njima nasele, kao i predlog o usvajanju akcionog plana za zatvaranje kolektivnih centara u regionu o kojem su se na pripremnim sastancima za konferenciju dogovorile vlade Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

On je pozvao vlade zemalja regiona da intenziviraju tehničku saradnju na utvrdjivanju statističkih podataka koji će pomoći da se definišu mere koje terba preduzeti, zatim da izrade i oroče plan akcije, izdvoje namenska budžetska sredstva i formulišu metodologiju za rešavanje ključnih problema na koje je ukazano na konferenciji.

Tirk je poručio i da je potrebo osnovati bilateralne i regionalne radne grupe na kojima će biti utvrdjeni parametri za procenu izbegličkih potreba i kroz pregovore naći rešenja za otvorena pitanja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.