Tajna Đorđa Ivanova, protest se nastavlja

Izvor: RTS, 13.Apr.2016, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna Đorđa Ivanova, protest se nastavlja

Odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da abolira odgovorne za aferu "prisluškivanje", koju je prošle godine obelodanio opozicioni SDSM Zorana Zaeva, jeste "paket" mera precizno i u potaji dogovoren sa vrhom vladajuće VMRO-DPMNE, preneli su makedonski mediji. Za danas u 18 časova zakazani novi protesti.
Dojče vele na makedonskom jeziku, pozivajući se na stranačke izvore, objavio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je reč o naručenom i dobro planiranom "paketu" mera donetom u dogovoru sa vrhom VMRO-DPMNE.

Podseća se, naime, da je najpre makedonski Ustavni sud predsedniku države vratio nadležnost za pomilovanja.
Prema istim izvorima, odluka Ivanova je prethodno detaljno razmatrana i dogovorena, a u njegovom obrazloženju su korišćene iste formulacije koje je i Ustavni sud koristio da objasni odluku o vraćanju predsedniku nadležnost pomilovanja.
Zanimljiv je, međutim, tajming objavljivanja predsednikove odluke i smatra se da on nije slučajan, već da je pažljivo odabran – dan posete predsednika Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović.
Njihovo prisustvo u Skoplju trebalo je, kako se navodi, iskoristiti kao zaštitni tampon od početne reakcije i "udaraca" javnosti i opozicije, odnosno da Ivanov pod izgovorom zauzetosti ne mora da tu svoju odluku obrazlaže.
Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje" makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, pomilovani su bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivši premijer i lider najuticajnije vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, bivši šef tajne službe Saša Mijalkov i ministarka policije Gordana Jankulovska.
Među pomilovanima su i Mile Janakijeski, Martin Prougjer, Zoran Zaev, Brano Varuševski, objavio je makedonski Službeni list.
Kako se navodi, odluka predsednika stupa na snagu danom donošenja, odnosno od 12. aprila.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NARUČENA POMILOVANJA: Makedonski predsednik tajno doneo odluku o aboliciji političara!

Izvor: Kurir, 13.Apr.2016

...Dojče vele na makedonskom jeziku objavio je, pozivajući se na stranačke izvore, da je reč o naručenom i dobro planiranom "paketu" mera donetom u dogovoru sa vrhom VMRO-DPMNE Podseća se, naime, da je najpre makedonski Ustavni sud predsedniku države vratio nadležnost za pomilovanja..Prema istim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.