Svi radnici višak

Izvor: S media, 01.Sep.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi radnici višak

Sindikat nikšićke Železare odbio je predlog socijalnog programa Uprave prema kojem bi svih 1.400 radnika bilo otpušteno kao tehnološki višak, svaki radnik bi u dve rate dobio otpremninu u iznosu od najmanje 15.000 evra, a potom bi železara, prema potrebi, zaposlila oko 750 radnika.

Iz Vlade za sada nema reakcija, a sindikalci kažu da o takvom predlogu ne žele ni da razgovaraju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Nećemo ni razmotriti ponudu uprave", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je predsednik Sindikata nikšićke Željezare Janko Vučinić.

Vučinić je rekao da veliki broj radnika Železare ni po koju cenu ne bi prodali svoja radna mesta i da Sindikat ima svoj predlog socijalnog programa, o kome bi trebalo razgovarati umesto ponuđenog koji je, za radnike, neprihvatljiv.

"U tom pedlogu u prvoj rečenici već piše da prestaje radni odnos svim zaposlenima. Baš zbog te rečenice prestaje svaki razgovor sa poslodavce. Mislim da bi i za nas i za njih bilo najbolje da se zaboravi taj program, već da se razgovara o našem predlogu socijalnog programa koji će biti danas sproveden i na principu dobrovoljnosti. Spremni smo da razgovaramo na taj način", rekao je Vučinić.

Uprava nikšićke Željezare predložila je socijalni program prema kojem bi svih 1.385 zaposlenih prvo proglasila tehnološkim viškom, a zatim, u zavisnosti od potreba

fabrike, ponovo zaposlila do 750 radnika.

Svim zaposlenim pripale bi otpremnine od po najmanje 15.000 evra, koje bi bile isplaćene u dva dela. Polovina odmah, a ostatak nakon godinu dana.

Otpremnine bi bile umanjene za ukupnu vrednost kredita, koji bi preuzela Železara, a koje iznose oko osam miliona evra.

Ukupna gotovinska isplata radnicima za otpremnine bi iznosila nešto preko 14 miliona evra.

U sindikatu za otpremnine traže iznos sredstava koji bi sledovao zaposlenog za rešavanje stambenih potreba, odnosno za 10 godina penzijskog staža 13.000 evra, a od 40 godina do 43.000 evra.

Uprava Železare, koja navodi da bi se privatizacioni ugovor morao poništiti, navodi da je ukupan socijalni program vredan 23 miliona evra, što je, po njihovoj proceni, maksimum koji ta fabrika može da izdrži.

Privatizaciju nikšićke Železare, godinama prate brojne kontroverze. Dva puta su njome gazdovali ruski investitori koji su preko noći bežali i napuštali fabriku.

Nakon toga, većinski udeo u Železari je preuzela firma Montenegro Specialtiy Steels, sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Međutim, naknadno se sve prebacuje na holandsku of šor kompaniju MNŠ BV.

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora objavila je podatke o Železarinoj kćerki of šor kompaniji što, po oceni Mreže, predstavlja osnov za sumnju,

da je razlog njenog postojanja izbegavanje poreza, odnosno, pranje novca.

(FoNet)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Željezarci odbili prijedlog uprave

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Sep.2010, 08:55

NIKŠIĆ - Uprava nikšićke Željezare je predložila socijalni program, prema kojem bi svih 1.400 radnika bilo otpušteno kao tehnološki višak, da bi se potom ponovo zaposlilo svega polovina.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.