Sveštenici iz Danilovgrada i Podgorice zadržani u policiji

Izvor: RTS, 15.Jun.2020, 09:31

Sveštenici iz Danilovgrada i Podgorice zadržani u policiji

Sveštenik Željko Ćalić zadržan je u stanici policije zbog održavanja litije u Danilovgradu, saopšteno je iz Crkvene opštine Danilovgrad. Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je slobode lišen i sveštenik Mirčeta Šljivančanin iz Podgorice.
Kako se navodi, ispred prostorija Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad bilo je nekoliko građana koji su došli da "na miran način izraze protest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protiv ovog čina", prenose Vijesti.

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je slobode lišen i sveštenik Mirčeta Šljivančanin iz Podgorice.
"Oni su sinoć dali izjave, a danas će biti salušani nakon čega će se odlučiti o njihovom daljem zadržavanju ili puštanju na slobodu. Sveštenici su prije litije pozvali vjerni narod da poštuju zdravstvene mjere koje je propisao NKT", navodi se na sajtu mitropolije.
Danas za 12 časova je zakazano saslušanje sveštenika Šljivančanina kod tužioca koji će odlučiti o njegovom daljem zadržavanju ili puštanju na slobodu. 
"Za danas je najavljeno saslušanje i sveštenika Darka Pejića iz Bijelog Polja, gdje je juče služen samo moleban a litija nije održana jer nije imala odobrenje policije. U Pljevljima sinoć nije bilo litije a nakon odsluženog molebna u Crkvi Svete Petke policija je saslušala protojereja-stavrofora Sašu Janjića i Bojana Strunjaša. Oni su nakon date izjave pušteni", navodi se u saopštenju.
Protojereja Mirčetu Šljivančanina su, prema rečima podgoričkog paroha Predraga Šćepanovića, pripadnici policije sinoć hteli da privedu, ali ga je odbranio narod.  
U Danilovgradu je, kao i u više drugih crnogorskih gradova, organizovana protestna litija.
Uprava policije Crne Gore podnela je više krivičnih prijava protiv odgovornih lica zbog skupova na kojima je bilo više od 200 ljudi, što je kršenje mera Nacionalnog koordinacionog tijela. Ipak, prema saznanjima Pobjede, osnovna državna tužilaštva su za sve prijave ocenile da nema elemenata krivične odgovornosti.
Mere Nacionalnog koordinacionog tela zabranjuju skupove od više od 200 građana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Slobode lišeni sveštenici Mirčeta Šljivančanin i Željko Ćalić

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2020

Nakon litija koje su održane u više crnogorskih gradova, policija je sinoć uručila pozive za saslušanje sveštenicima koji su u zahtjevima podnijetim Upravi policije za odobrenje javnih okupljanja bili navedeni kao organizatori. Policija je pozive za saslušanja uručila sveštenicima u Podgorici,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.