Švedski biznis ne uspeva u Makedoniji

Izvor: Politika, 26.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski biznis ne uspeva u Makedoniji

„Svedmilk”, kompanija za otkup i preradu mleka, nepunih godinu dana od otvaranja pred zatvaranjem

Skoplje – Nepunu godinu od otvaranja fabrike za preradu mleka „Svedmilk”, švedske investicije u Makedoniji, u Skoplju je najavljena njena likvidacija. Fabrika je individualnim proizvođačima dužna više od milion evra, a zbog novčanih nesuglasica među akcionarima nije u stanju da podmiri dugove.

O krizi u „Svedmilku” bilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reči još letos, kada su mlekari iz skopskih i kumanovskih sela blokirali otkupne punktove, ali je priča zataškana a njima je obećana isplata duga.

Menadžment fabrike je ovih dana objavio da kriza kulminira i da je posledica nekorektnosti akcionara „Mia beveridž”, koji je i distributer mleka i mlečnih proizvoda „Svedmilka”.

Prvi čovek kompanije, Rodžer Oskarson, izjavio je da mu ta firma duguje više od milion evra i da dug ne izmiruje kako bi kompaniju dovela pred zatvaranje a onda je otkupila za bagatelnu cenu. Oskarson je rekao da je reč o nečasnoj igri i zatražio zaštitu od švedske vlade koja u kompaniji ima 25 procenata akcija. Za pomoć se obratio i makedonskoj vladi. Novinarima je objasnio da je još početkom jula naslutio igru ključnih akcionara, a prvi signal da nešto nije u redu registrovao je kada je jedan od akcionara, skopski biznismen Zore Temelkovski prodao svoje akcije. Temelkovski, koji je švedskog partnera naveo da u Makedoniji investira, povlačenje iz posla sa mlekom obrazložio je neslaganjem sa visinom plate menadžerskog tima i sa razvojnom strategijom u „Svedmilku”.

Akcionar iz „Mia beveridž”, Ala Alkafagi, negirao je da mu je namera da nezakonito preuzme mlekaru.

Oskarson je objasnio da je kompanija zapala u krizu zbog toga što akcionar Alkafagi nije realizovao plasman velike količine mleka na tržištu balkanskih zemalja i što ga je, po veoma niskim cenama, plasirao na makedonsko tržište i nije u stanju da kompaniji plati dogovorenu sumu od milion evra.

Švedska kompanija je pre dve godine najavljena kao najveća strana investicija u Makedoniji koja će uspostaviti evropske standarde u sferi otkupa i prerade mleka i konsolidovati haos među makedonskim mlekarima. Švedska kompanija je za četrdesetak većih individualnih proizvođača mleka organizovala specijalnu obuku u poznatim švedskim mlekarama.

Upućeni u biznis sa mlekom tvrde da je kriza u „Svedmilku” posledica makedonskog poimanja biznisa u kojem su na ceni mešetarstvo i borba za lako i brzo bogaćenje.

Rodžer Oskarson je nelojalnim partnerima poručio da se neće lako odreći biznisa u Makedoniji i da u tome ima podršku švedske vlade i nekih makedonskih kompanija.

M. Radenković

[objavljeno: 27/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.