Sve je u Vukovaru počelo miniranjem srpskih kuća...

Izvor: B92, 13.Jul.2016, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve je u Vukovaru počelo miniranjem srpskih kuća..."

Lider Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je hrvatsku predsednicu da se založi da se nađu i kazne nalogodavci i počinioci zločina nad Srbima u Vukovaru.

"Sve je u Vukovaru počelo pre ratnih sukoba tj. u proleće 1991. godine sa miniranjem srpskih kuća i lokala, a zatim je tokom juna, jula i avgusta nastavljeno sa odvođenjima Srba sa radnog mesta ili pod okriljem noći koji su potom ubijani i bacani u Dunav," navodi Linta u saopštenju dostavljenom medijima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema njegovim rečima, svim tadašnjim stanovnicima Vukovara dobro je poznato da su teror nad Srbima sprovodile oružane grupe kojima je komandovao tadašnji predsednik vukovarskog HDZ-a Tomislav Merčep.

"O tome je najbolje svedočanstvo napisao poverenik hrvatske Vlade za Vukovar Marin Bilić Bili koji je Franji Tuđmanu, ali i Ivici Račanu, Draženu Budiši i drugima, avgusta 1991., poslao pismo u kojem, između ostalog, piše o Merčepovom teroru u Vukovaru," navodi Linta.

Važno je naglasiti, dodaje Linta, da do početka rata u Vukovaru septembra 1991. godine nije bilo ubijanja Hrvata čime se pobija lažna teza da su rat u Vukovaru počeli Srbi.

Prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava“ koje đeluje u Hrvatskoj, tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo oko 120 Srba.

U evidenciji pomenutog udruženja je 50 porodica koje su prijavile ubistva ili nestanke svojih članova a mnogi se još uvek boje govoriti o tim događajima.

"Iako su u dosta slučajevima poznate sve okolnosti i imena zločinaca, od kojih neki slobodno šetaju Vukovarom, do danas nije podignuta nijedna optužnica", navodi Linta

Takođe, kako je dodao, sedam porodica srpske nacionalnosti je podnelo krivične prijave protiv Tomislava Merčepa 2012. godine koje se odnose na ubistva i nestanak članova njihovih porodica, što se desilo pre početka ratnih sukoba u Vukovaru, a Državno tužilaštvo Hrvatske nije još počelo konkretno postupati po njihovim prijavama.

Pored toga, bivši Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je odbio zahtev predstavnika Srba da se u Vukovaru podigne spomen-obeležje civilnim žrtvama rata srpske nacionalnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.