Suva vežba za slučaj havarije u nuklearki „Krško”

Izvor: Politika, 20.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suva vežba za slučaj havarije u nuklearki „Krško”

Unutar desetkilometarske zone, u senci NEK, živi oko 39.000 ljudi, koji će, ako bude radijacije, morati da beže u smeru Podčetrtek, Novo Mesto, Trebnje i Radeče

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana –U pojasu nuklearne elektrane „Krško” (NEK) juče je održana vežba u okviru koje su „odglumljene”, kako javlja TV Slovenija, sve potrebne i planirane mere, podržane posebnim simulatorom, tačnije napravom koja omogućava kreiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uslova kao da se radi o havariji u NEK.

Domaćinstva u opštinama Krško i Brežice dobila su u petak letak s ciljem da pouči stanovništvo kako da postupi u slučaju prave atomske nesreće. U prospektu su ucrtani putevi za evakuaciju, a današnja „suva štabna vežba” trebalo bi da pokaže šta treba činiti ukoliko bi u jedinoj slovenačkoj nuklearki, izgrađenoj na obali Save nadomak granice sa Hrvatskom, došlo do opasnih radioaktivnih emisija u okolinu, pri čemu bi bili ugroženi žitelji u okolnom, desetkilometarskom pojasu. Vežba je održana „na papiru”, kako javlja Radio Slovenija, što znači da u njoj nisu učestvovali domaćini, već samo osoblje NEK.

Unutar rečene zone, u senci nuklearke, živi oko 39.000 ljudi. Oni su iz letka koji im je dostavljen doznali da bi u slučaju opasnosti od radijacije morali da beže u smeru Podčetrtek, Novo Mesto, Trebnje i Radeče. Prema rečima Božidara Kranjca iz NEK, šanse da dođe do nesreće kakvu je simulirala vežba veoma su male. Mediji izveštavaju da je odluka da se sprovede egzercir ponukana događajem koji je početkom juna uzbudio Evropu, kada su nadležne slovenačke službe na pogrešnom formularu obavestile centralu u Beču da je popustio ventil za hladnu vodu. Usledio je alarm širom EU, a panika je nestala posle novih informacija iz Ljubljane.

Takva situacija je moguća na svakih pet do deset godina, upozorava Kranjc. Da podsetimo, prilikom saniranja kvara, a pošto je NEK prisilno obustavila rad početkom juna, radijacijom je kontaminirano nekoliko radnika koji su popravljali kvar. Zbog „slovenačke aljkavosti”, koja je nepotrebno unela nemir u evropski sistem ranog obaveštavanja, Evropska komisija će idućeg meseca preciznije definisati kriterijume za obaveštavanje u sličnim incidentima, saznajemo od odgovornih u Upravi za atomsku bezbednost u Ljubljani.

Postojanjem NEK i posebno najavama kako dosadašnje vlade Janeza Janše, tako i budućeg mandatara Boruta Pahora da nuklearka neće biti zatvorena do početka 2010. (kako je najavljivano), već da je u planu gradnja i drugog bloka, nezadovoljni su domaćini koji žive u komšiluku nuklearne elektrane „Krško”. Oni tvrde da im je vrednost nekretnina radikalno opala, kao i kvalitet života, a da je u regiji zabeleženo pojačano obolevanje od kancerogenih bolesti.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 21/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.