Sukob građana i policije u Nikšiću, protest i u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2019, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob građana i policije u Nikšiću, protest i u Beogradu

U Nikšiću je večeras održan novi protest zbog sinoćnjeg usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u parlamentu, tokom kojeg je došlo do kraćeg sukoba građana i policije, koja je upotrebila pendreke, a nekoliko lica je privedeno.

Kako je nezvanično iz policije rečeno, razlog hapšenja je bacanje kamenica na policajce, prenele su Vijesti.

Policajac iz Nikšića dao otkaz u znak protesta

Zbog noćašnjih dešavanja nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Skupštini Crne Gore, policajac iz Nikšića Miloje Šćepanović nakon 30 godina staža večeras je dao otkaz jer nije hteo da učestvuje, kako je rekao, u akciji policije protiv građana.

Šćepanović je za "Vijesti" kazao da kao vernik, komšija i prijatelj onih koji su na drugoj strani nije mogao da gleda primenu sile protiv okupljenih građana.

On je rekao da je zbog toga napustio posao, koji je, kako navode "Vijesti", jedini izvor prihoda za njega i porodicu.

Portparol Demokratskog fronta Marko Kovačević koga je policija privela oko 18 časova, pušten je na slobodu oko 22 sata, a građani su se nakon njegovog oslobađanja razišli.

Prethodno je iz Saveta za građansku kontrolu rada policije saopšteno da su građani ispred čekali puštanje M. K. i Ž. R. koji su privedeni kod sudije za prekršaje zbog isticanja strane državne zastave.

Savet je saopštio da su oni bez primedbi pošli sa službenicima policije do Stanice policije i prema njima nisu primenjivana sredstva prinude.

Više stotina demonstranata se prethodno okupilo na glavnom gradskom trgu da bi uz pesmu i skandiranje krenuli ka kružnom toku da se priključe drugim demonstrantima.

Protest ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu

Ispred crnogorske ambasade u Beogradu večeras je održan protest povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Skupštini Crne Gore, kojim se, kako je rečeno na protestu, otimaju srpske svetinje u toj zemlji.

Protest su organizovali studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a podršku su im pružili i studenti iz Banjaluke.

Studenti su poručili da traže od vlasti da inicira sednicu Saveta bezbednosti UN povodom usvajanja tog zakona, da se 40 ambasadora iz sveta koji dele predstavništvo sa Srbijom izmesti i da se ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević proglasi personom non grata.

Ispred ambasade Crne Gore u centru Beograda vijorile su se srpske zastave, pevale patriotske pesme, a građani su nosili i ikone.

Često su pevani i stihovi "Srbija i Crna Gora, to je jedna familija".

Studenti su osudili to što su sveštenici i vernici, koji su, kako navode, branili svoju imovinu, sinoć pretučeni u Crnoj Gori.

Pojedini demonstrantu su gađali ambasadu jajima i uzvikivali "Milove ustaše, napolje iz Srbije" i "Ne damo vam svetinje".

U jednom momentu iz mase demonstranata, izašla je grupa s maskama i ispalila vatromet iznad ambasade, dok je druga grupa učesnika protesta uzvikivala "izlazite napolje".

Protestu je prisustvovao i lider Dveri Boško Obradović, lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović, jedan od lidera pokreta "Metla 2020" Miloš Jovanović...

Učesnici protesta zatim su se uputili ka zgradama Predsedništva i Vlade Srbije, a kako su najavili, protest će završiti ispred Hrama Svetog Save.

Na čelu kolone uzdignut je transparent "Zemaljska su kratka carstva, nebeska traju doveka".

U gradu nije primetno prisustvo policije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PENDREKOM NA VERNIKE ISPRED SVETINJE: Sukob građana i policije ispred Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću (VIDEO)

Izvor: Kurir, 27.Dec.2019

U Nikšiću je došli do sukoba policije i građana koji su se u 18 sati okupili ispred Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.