Sudija Meron naložio istragu o smrti Tolimira

Izvor: Mondo, 09.Feb.2016, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija Meron naložio istragu o smrti Tolimira

Sudija Teodor Meron, predsednk Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, naložio je sveobuhvanu istragu o smrti generala Zdravka Tolimira.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

General VRS Zdravko Tolimir je noćas preminuo u ćeliji pritvorske jedinice Haškog tribunala.

Pritvorski lekar je odmah pozvan i holandske vlasti su pokrenule standardne istrage koje su obavezne prema holandskom nacionalnom zakonodavstvu, saopštio je Međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Uz to, "u skladu sa svojom nadležnošću prema Statutu Mehanizma za međunarodne krivične sudove i prema Pravilniku o pritvoru MKSJ, sudija Theodor Meron, naložio je sprovođenje celovite istrage koju će voditi sudija Mehanizma Vagn Joensen", bivši predsednik Međunarodnog suda za Ruandu, navedeno je u saopštenju.

Tolimir je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog sločina u Srebrenici i Žepi 1995. Doživotnu kaznu zatvora koja mu je izrečena potvrdilo je prošle godine Žalbeno veće MKSJ-a.

Tolimir je u vreme kada je preminuo čekao na prebacivanje u državu u kojoj je trebalo da izdržava kaznu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.