Sud BiH odbio izručenje Glavaša

Izvor: S media, 23.Jun.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud BiH odbio izručenje Glavaša

Vanraspravno veće Suda BiH odbilo molbu Ministarstva pravosudja Hrvatske za izručenje Branimira Glavaša, koji je pobegao iz Hrvatske u BiH, nakon što mu je izrečena kazna zatvora od 10 godina zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku nad srpskim civilima.

Sud je zaključio da Zakon o krivičnom postupku BiH isključuje mogućnost izručenja bosanskohercegovačkih državljana, i da takva obaveza za BiH nije predvidjena bilo kojim medjunarodnim pravnim aktima.

Sud >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nije prihvatio mišljenje sudije za prethodni postupak koji je smatrao da postoje pretpostavke za izručenje, pozivajući se na medjunarodno običajno pravo, medjunarodne konvencije koje obavezuju države potpisnice na saradnju u istragama vezanim za ratne zločine i interese pravde.

Odluka Vanraspravnog veća biće dostavljena Apelacionom odeljenju Suda BiH radi ocene zakonitosti.

Glavaš se nalazi na području zapadne Hercegovine, gde je i dobio državljanstvo BiH i lična dokumenta.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.