Strazbur: 21 tužba protiv Hrvatske zbog “Oluje”

Izvor: BKTV News, 10.Jul.2014, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strazbur: 21 tužba protiv Hrvatske zbog “Oluje”

Vlada Hrvatske donela je u četvrtak odluku o osnivanju radne grupe za podršku Kancelariji hrvatskog zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava u pripremi predmeta koji se odnose na istragu ratnih zločina i drugih krivičnih dela tokom ili posle akcije “Oluja” 1995. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je na sednici vlade da su pred Evropskim sudom za ljudska prava počeli sudski postupci po 21 tužbi protiv Hrvatske u kojima podnosioci navode >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da državna tela nisu sprovela efikasnu istragu smrti civila, bliskih rođaka koji su poginuli tokom ili neposredno posle vojno-policijske akcije “Oluja” u avgustu 1995.
Hrvatska do 15. septembra treba da se izjasni o svakom predmetu, što je, rekao je Ostojić, veoma važno, jer se radi o utvrđivanju da li su povređena konvencijska prava.
Zadatak članova Međuresorne radne grupe je da pripreme dokumente i izrade odgovore i podneske u postupcima koji se vode pred Sudom, ali i da po potrebi učestvuje na usmenim ročištima.
Uz hrvatskog zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava, članovi Radne grupe biće predstavnici Državnog tužilaštva Hrvatske i više hrvatskih ministarstava – unutrašnjih, spoljnih poslova, pravosuđa i odbrane. Njih će, odlukom Vlade, imenovati resorni ministri, odnosno glavni državni tužilac.
Izvor: BETA

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.