Stanišiću i Simatoviću izricanje prvostepene presude 30. juna

Izvor: VOA, 17.Jun.2021, 16:55

Stanišiću i Simatoviću izricanje prvostepene presude 30. juna

Bivšim zvaničnicima Državne bezbednosti (DB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću 30. juna biće izrečena prvostepena presuda u ponovljenom postupku koji se protiv njih vodi po optužbama za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH, objavio je Mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu. Optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Tokom iznošenja završnih reči tužioci su tvrdili da su dokazali njihovu krivicu za zločine za koje su optuženi, dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu. Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces u kom se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. U prethodnom postupku prvostepenom presudom krivice su oslobođeni 2013. godine. Ona je, međutim, ukinuta u decembru 2015. kada je naloženo ponovno suđenje. Optuženi Stanišić i Simatović ne prisustvuju raspravi zato što su na privremenoj slobodi u Srbiji. Uhapšeni su u martu 2003. godine i prebačeni u pritvor Haškog tribunala.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću 30. juna u Hagu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jun.2021

Presuda u ponovljenom postupku protiv bivših čelnika Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića biće izečena 30. juna, potvrđeno je iz suda u Hagu. Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i Simatović, glavni operativac SDB, optuženi su za progon, ubistva,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izricanje presude Stanišiću i Simatoviću 30. juna

Izvor: Blic, 17.Jun.2021

Izricanje presude bivšim zvaničnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju zakazano je za 30. jun u 15 sati, saopšteno je danas iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.