Srpska optužnica za Vukovar stigla u Zagreb

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska optužnica za Vukovar stigla u Zagreb

Hrvatska primila optužnicu Veća za ratne zločine beogradskog suda za zločine nad srpskim stanovništvom u Vukovaru. Na optužnici: Vladimir Šeks, Branimir Glavaš, Tomislav Merčep i još oko 40 osoba.

Ratni hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić izjavio je danas da je dobio optužnicu Veća za ratne zločine beogradskog suda koja ga, zajedno s još oko 40 osoba, tereti za krivična dela ratnog zločina i genocida nad srpskim stanovništvom na području >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Vukovara.

On je na konferenciji za novinare rekao da je reč o prepisanoj optužnici srpskog vojnog tužilaštva iz 1992. kojom se terete, izmedju ostalih, šefovi kriznih štabova Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Tomislav Merčep.

Ðurić: Nerealno uvođenje fiksnog kursa u Srbiji (VIDEO)

Satelit ne preti Srbiji

Đelić: Zaslužili smo i datum i status

Ministar pravosudja Hrvatske Dražen Bošnjaković potvrdio je da su optužnice stigle u Hrvatsku, ali nije želeo da govori o detaljima jer, kako je rekao, nedostaje deo dokumenata.

On je objasnio da Srbija u ovoj fazi nije tražila izručenje, ispitivanje ili da Hrvatska preuzme postupak, već uručenje dokumenata. To će, kako je rekao, uslediti nakon što dokumenta budu kompletirana.

Na pitanje koji je status te optužnice u Hrvatskoj, Bošnjaković je rekao da je ona izdata u Srbiji, pa će se videti kroz institute medjunarodne pravne pomoći šta će Srbija tražiti.

Jedan od optuženih Ivan Vekić rekao je na konferenciji za novinare da je optužnicu preuzeo pre dva dana u osječkom sudu i dodao da ga je juče posetio i ministar pravosudja koji mu je obećao pomoć u zakonskim okvirima.

Ratni šef policije pozvao je branitelje koji se nalaze na popisu da ne napuštaju Hrvatsku dok se taj problem ne reši. On je ocenio da je reč o sramoćenju Hrvatske koja je time "cela na optuženičkoj klupi".

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.