Srpska: Ako ne može rezerva MUP-a, može Žandarmerija

Izvor: Mondo, 24.Jun.2019, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska: Ako ne može rezerva MUP-a, može Žandarmerija

Ako Srpska ne može da u BiH ima rezervni sastav policije, formiraće Žandarmeriju, po ugledu na sve zemlje u okruženju i u svetu, izjavio je danas premijer Srpske, Radovan Višković. Reagovala Ambasada SAD.

Foto: MONDO/Vedran Ševčuk Ilustracija

"Povućićemo iz procedure zakon o rezervnom sastavu policije Srpske, ali već imamo smernicu kako dalje i mi ćemo naše bezbednosne snage osposobiti da štite građane, a te snage zvaće se onako kako se zovu u svakoj državi", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekao je Višković, prenosi RTRS.

Amerikanci "traže objašnjenje"

Ambasada SAD u BiH je kao "korak u pravom smeru" pozdravila povlačenje odredbi kojima je bilo predviđeno formiranje rezervnog sastava policije, jer "ne doprinosi rešavanju transnacionalnih pitanja, poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprineti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini". Ali, piše u saopštenju, "tražimo dodatne informacije od MUP RS o tome da će Jedinica za podršku promeniti naziv u Žandarmerija koja se definiše kao vojna komponenta za primenu zakona", naglasili su iz Ambasade SAD.

Svet zabrinut: Srpska nabavlja puške za policiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske odustalo je od uvođenja rezervnog sastava policije i da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbednosne izazove sa kojima se suočava, uključujući veliki broj ilegalnih migranata.

Tako će, radi boljeg funkcionisanja jedinice za podršku biti promijenjen naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.