Srbima odbijen zahtev za skup na Garavicama

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbima odbijen zahtev za skup na Garavicama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona odbilo je zahtev Srba za održavanje skupa na Garavicama kod Bihaća, trećem po veličini stratištu srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, rekao je "Srni" predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović, prenosi RTRS.
Đorđe Radanović podseća da je u Drugom svetskom ratu na Garavicama za mesec dana ubijeno oko 12.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srba, te dodao da je zahtjev za održavanje komemoracije kantonalnom MUP-u uputio Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Radanović dodaje da je zahtev predat pre 20 dana, da je komemoracija bila planirana za 14. septembar, a da su danas dobili telefonsko obaveštenje o odbijanju, bez navođenja razloga.
"Ovo je šesti ili sedmi put da kantonalni MUP maltretira narod koji pokušava da obilježi stradanje na Garavicama. To je jedno od najstrašnijih mjesta. U engleskoj literaturi ovo mjesto se definiše kao mjesto za eliminaciju", rekao je Radanović, prenosi RTRS.
Dodaje da je prema evidenciji bihaćkog okruga u ljeto 1941. godine na Garavicama stradalo 12.000 Srba, dok je prema britanskim izvorima ubijeno 14.000 Srba.
Prema njegovim rečima, Garavice su, prema broju žrtava odmah iza Jasenovca i Jadovnog, i predstavljaju treće najveće srpsko stratište za vreme Drugog svetskog rata.
Garavice su mesto masovnog pogubljenja, masovna grobnica i spomen-područje u neposrednoj blizini Bihaća. Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine ustaše su izvršile masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva u kojem je ubijeno oko 12.000 ljudi, među kojima veliki broj dece, prenosi RTRS.
Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline su bili skoro isključivo Srbi i u manjem broju Jevreji.
Ovo stratište je zapostavljeno nakon Drugog svetskog rata jer su činjenice o zločinu i pokolju nad civilima u Bihaću, koji je sprovela Nezavisna Država Hrvatska, držane daleko od očiju javnosti bivše Jugoslavije, prenosi RTRS.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZABRANJEN SKUP U GARAVICAMA, TREĆEM PO VELIČINI STRATIŠTU SRBA U II SVETSKOM RATU: Telefonom ih obavestili da skupa neće biti, bez navođenja razloga

Izvor: Kurir, 30.Avg.2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona odbilo je zahtev Srba za održavanje skupa na Garavicama kod Bihaća, trećem po veličini stratištu srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, rekao je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović koji je osudio takvu...

Nastavak na Kurir...

Radanović: Srbima odbijen zahtev da obeleže stradanje na Garavicama

Izvor: B92, 31.Avg.2019, 14:56

Banjaluka -- Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona odbilo je zahtev Srba za održavanje skupa na Garavicama kod Bihaća...Da je MUP odbio zahtev Srba za održavanje skupa na trećem po veličini stratištu srpskog naroda u Drugom svetskom ratu rekao je predsednik Odbora za zaštitu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.