Izvor: B92, 18.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz Crne Gore o statusu Kosova

Podgorica -- U Podgorici sinoć održan skup podrške očuvanju Kosova u sastavu Srbije, pod geslom "Kosovo je srce Crne Gore".

Učesnici skupa u Podgorici su, povodom predstojećeg rešavanja statusa Kosova, optužili Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da žele da odvoje Kosovo od Srbije, izrazili protest što vlast u Crnoj Gori nije podržala stavove Beograda u vezi statusa Kosova, oštro kvalifikovali kosovske institucije i konstatovali da će nezavisnost Kosova značiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nestabilnosti u regionu.

Organizator skupa, predsednik Srpskog narodnog veća u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović, saopštio je da je za srpski narod Kosovo važnije od članstva u Evropskoj uniji i optužio deo međunarodne zajednice za kampanju izdvajanja Kosova iz Srbije.

"Srpski narod zarad svog opstanka spreman je da čleka neke nove demokratske strukture u Evropi i svetu koji će poštovati univerzalne standarde jednake za sve. Mi Srbi iz Crne Gore branićemo našu duhovnu kolevku", rekao je Vuksanović.

Obraćajući se okupljenima koji su u rukama imali zapaljene sveće, podgorički paroh Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Velibor Džomić je u političkom govoru oštro kritikovao odnos međunarodne zajednice prema Srbima na Kosovu.

Okupljenima su se obratili predsednik SNV severnog Kosova Milan Ivanović i član pregovaračkog tima Marko Jakšić. Skup je protekao mirno, uz prisustvo čelnika crnogorske opozicije i mitropolita srpske crkve Amfilohija Radovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.