Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum Srbija-RS: Želje i dometi

Sarajevo -- Najavljen sporazum o specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije podigao je političke tenzije u BiH.

Dokument je jedan u nizu najavljenih koraka zvaničnika Republike Srpske i Srbije. Funkcioneri Republike Srpske u poslednjih nekoliko sedmica prisustvovali su mnogim političkim, kulturnim i sportskim manifestacijama u Srbiji, a predstavnici vlasti Srbije često su bili na skupovima u Banjaluci.

Najava sporazuma proizvela je negativne reakcije u Federaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bosne i Hercegovine, a sa druge strane, predsednik Srbije Boris Tadić odgovara da se takvim vezama ne narušavaju odnosi Beograda i Sarajeva.

U izjavi za BHT1, emitovanoj u nedelju, Tadić kaže kako je taj dokument u skladu s njegovim političkim porukama izrečenim tokom nedavne posete Sarajevu i kako nema nikakve veze s pregovorima o statusu Kosova. "I kada se završe pregovori o Kosovu, neću odustati od najbližih mogućih odnosa s političkim liderima i narodom RS i narodom BiH, Bošnjačko-hrvatske federacije", rekao je Tadić.

Politički eksperti u BiH smatraju da je značaj dokumenta precenjen i da je sporazum neka vrsta političke igre beogradskih i banjalučkih vlasti.

Tim sporazumom, kako se tvrdi, sadašnja vladajuća garnitura u Beogradu želi da izvrši pritisak na Zapad u jeku rešavanja pitanja Kosova, ali i pripremi teren za izbore, koji će biti održani iduće godine. S druge strane, zvaničnicima RS je važno da prikažu svoju bliskost sa Srbijom pred predstojeće izbore u BiH.

Stvarni domet sporazuma je, kako se tvrdi, znatno niži. Srbija će se teško odlučiti da RS iskoristi kao argument za Kosovo jer bi to, na kraju krajeva, moglo biti razlog za međunarodnu zajednicu da pokrene mehanizam ukidanja tog entiteta.

Vlasti u Srbiji su svesne i da bi pokretanje priče o referendumu u RS odmah posle rešavanja pitanja Kosova otvorilo problem Vojvodine i Sandžaka, navode analitičari.

Dodik: Specijalni odnosi ne krše Dejtonski sporazum

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenjuje da insistiranje na specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije ne krši Dejtonski sporazum.

"U Dejtonskom sporazumu piše da takvi specijalni odnosi mogu biti stvarani sa Jugoslavijom i susednim zemljama. Uostalom, ne mislim da bi u činjenici da umesto Jugoslavije sada imamo Srbiju i Crnu Goru trebalo biti nešto sporno. Insistiranje na tome može dovesti samo do više nerazumevanja", izjavio je Dodik za sarajevski Dnevni avaz.

Dodik je rekao da će Republika Srpska sličan sporazum ponuditi i Hrvatskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.