Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2018, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smene i isključenja u VMRO DPMNE

Centralni komitet VMRO DPMNE, opozicione stranke u Makedoniji smenio je potpredsednika stranke Mitka Jančeva i člana Izvršnog komiteta Kostadina Bogdanova i isključio nekadašnje visoke funcionere Sašu Mijalkova i Nikolu Todorova.

Razlog za takav potez je, prema rečima potpredsednika stranke Aleksandra Nikoloskog, njihova "snažna saradnja sa (makedonskim premijerom i liderom SDSM) Zoranom Zaevom i organizovanje grupe za pritiske, ucene, pretnje i potkupljivanje poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << VMRO DPMNE i koalacije 'Za bolju Makedoniju' da bi glasali ustavne izmene".

"Zbog delovanja protiv interesa VMRO DPMNE, ali i Makedonije, Jančev i Bogdanov su razrešeni stranačkih funcija, a za Mijalkova i Todorova je od matičnih opštinskih komiteta zatraženo da povedu disciplinski postupak i da ih isključe iz stranke", rekao je Nikoloski novinarima oko ponoći u ponedeljak, nakon četvoročasovne sednice Centralnog komiteta.

Kako je istakao Nikoloski,"VMRO DPMNE, na sreću, ima snažne mehanizme da se pročisiti, isčisti i da jasno korača napred".

"VMRO DPMNE završava sa hipotekama iz prošlosti, doživljava svoju katarzu i produžava napred snažno, reformisano i jedinstveno... danas korača napred svesna za izazove koji dolaze", rekao je potpredsednik stranke i istakao da je Centralni komitet dao punu podršku predsedniku Hristijanu Mickoskom.

Nikoloski je zatražio od i državnog tužilaštva da istraži navode o pritscima, pretnjama, ucenama i potkupljivanju poslanika opzicije, a Centralni komitet je od osam poslanika koji su mandat dobili na listi kolicije "Za bolju Makedoniju" a glasali su za početak ustavnih promena, zatražio da "odmah podnesu ostavke, jer rade protiv volje građana".

U medijima su juče objavljene informacije o navodnim podelama u stranci, kao i da pristalice nekadašnjeg šefa državne bezbednosti Saše Mijalkova nameravaju da smene Mickoskog sa funkcije predsednika VMRO DPMNE.

Smenjeni potpredsednik VMRO DPMNE i gradonačelnik Kavadaraca Mitko Jančev je jedan od retkih funcionera koji je izašao na referendum 30. septebra i glasao protiv Dogovora, kao i bivši ministar za zdravlje i dugogodišnji visoki stranački funkcioner Nikola Todorov.

Smenjeni član Izvršnog odbora VMRO DPMNE Kostadin Bogdanov, koji dolazi iz reda takozvanih reformatora je pred referedum javno podržavao Dogovor sa Grčkom i članstvo Makdonije u EU i NATO.

Posle septembarskog refereduma je sa mesta zamenika genralnog sekretara VMRO DPMNE smenjen još jedan "reformator" Slobodan Bogoevski, koji se zalagao da članovi i simpatizeri stranke izađu na referendum i glasaju "protiv".

U petak kasno uveče Izvršni komitet VMRO DPMNE je na vanrednoj sednici, na predlog predsednika stranke Hristijana Mickoskog, isključio sedam poslanika koji su glasali za predlog Vlade Makedonije za pristupanje ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.