Slovenija: Vlada prihvatila izmenu zakona o strancima

Izvor: BKTV News, 05.Jan.2017, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Vlada prihvatila izmenu zakona o strancima

Slovenačka vlada prihvatila je danas amandmane na zakon o strancima koji predviđaju da policija, ako bude bilo potrebe, ima pravo da zatvori granice za ilegalne migrante na ograničeni vremenski period.

Kako se očekuje, ove izmene će ratifikovati parlament, a cilj je da se spreči ponavljanje talasa migranata koji se okončao u martu prošle godine, navodi Rojters.

"Novi zakon biće primenjen samo migracije budu ugrožavale javni red i unutrašnju bezbednost Slovenije", >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rekla je na konferenciji za novinare slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

Slovenija za profesionalne vojnike daje 8.000 evra

Amnesti internešnal je pozvao slovenački parlament da odbaci promene pošto će se njima "izbeglicama i azilantima uskratiti zaštita na koju imaju pravo prema međunarodnom i zakonu EU".

Žnidar navodi da je broj zahteva za azil u protekloj godini povećan pet puta.

U prvih 11 meseci 2016. godine, Slovenija je dobila 1.170 zahteva. od kojih je 148 odobreno.

Slovenački premijer Miro Cerar je juče rekao da ove izmene zakona predviđaju da potencijalni tražioci azila mogu biit odbijeni već na granici.

Zakonski predlog je, kako prenosi Hina, usklađivan više meseci jer su ga neki ministri ocenjivali ustavno spornim i navodili da dovodi u pitanje uvažavanje međunarodnih konvencija koje predviđaju obvezu država u pogledu pružanja međunarodne zaštite izbeglicama iz ugroženih područja.

"U poslednje vreme se suočavamo s pojačanim ilegalnim migracijskim tokom, a menja se i struktura migranata, pa je povećan i rizik da se među njima pojave osobe koje predstavljaju povećan sigurnosni rizik", kazao je Cerar.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.