Slovenija: Jankoviću izmiče predsednička fotelja?

Izvor: S media, 22.Dec.2011, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Jankoviću izmiče predsednička fotelja?

Izbor Gregora Viranta iz stranke Lista za Viranta za predsednika slovenačkog parlamenta najavio je nove komplikacije na političkoj sceni Slovenije.

Politički nesporazum predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, inače Srbina po ocu, i predsednika Socijalnih demokrata Boruta Pahora, koji je na čelo parlamenta doveo Viranta, prema nekim ocenama, Jankovića je od "najverovatnijeg" mandatara vlade pretvorio u "jednog od mogućih kandidata" za premijera, piše dnevnik >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Delo u prvoj analizi.

Uvrede na račun Jankovića zbog srpskog porekla

Srbin pobedio na izborima u Sloveniji!

Tadić čestitao Milanoviću i Jankoviću

Kako piše ljubljanski list, "iskustva govore da koalicija koja postavi predsednika Državnog zbora (parlamenta), obično postavi i predsednika vlade", misleći pritom na u parlamentu juče stvorenu ad hok koaliciju, koja je kandidovala Viranta nakon odustajanja Pahora.

"Upravo nespremnost na saradnju ključna je slabost Jankovićeve koalicije", prenosi list i dodaje da je tu "najpre Pahor, koji sve od izbora ne krije prezir prema Jankoviću...", a zatim i Janković, koji je "zaboravio da prvo mora da bude izabran za predsednika vlade, a onda da se tako ponaša".

Nakon izbora predsednika parlamenta, u narednih sedam dana moraju da se formiraju poslaničke grupe i ako se u tome požuri, predsednik države Danilo Tirk bi u utorak mogao da počne konsultacije s predsednicima poslaničkih grupa.

(Delo)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.