Škoro ne isključuje mogućnost zabrane SDSS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoro ne isključuje mogućnost zabrane SDSS

Nezavisni predsednički kandidat, Miroslav Škoro, gostujući u emisiji Bujica, na jednoj zagrebačkoj radio stanici, nije isključio mogućnost da pokrene postupak zabrane delovanja Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), ako bude izabran za predsednika Hrvatske.

Gostujući u ponedeljak uveče u emisiji urednika i voditelja Velimira Bujanca, koji poput pevača Marka Perkovića Tompsona glorifikuje ustaštvo, Škoro je rekao i da će odati počast žrtvama i u Blajburgu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Jasenovcu, a poslao je i poruku svima koji se pitaju gde je bio 1991.

Na Bujančevo pitanje kako bi reagovao kao predsednik ako bi dobio zahtev da se preispita legalnost postojanja SDSS od, na primer, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ili njegovog zamenika, Marijana Pavličeka, Škoro je odgovorio da bi pokrenuo postupak zabrane ako se za to stvore preduslovi.

“Znam da je predsednik (Hrvatske) u poziciji da pokrene zabranu određenih političkih stranaka i ne govorim ovo da bih skupljao jeftine političke poene. Međutim, bez obzira na sve, ja sam čovek koji bi apsolutno pokrenuo zabranu određenih političkih stranaka ako se stvore preduslovi za to”, izjavio je Škoro, preneo je zagrebački Jutarnji list pod nadnaslovom "Skandalozno".

Dodao je da mu se kod predsednika SDS S Milorada Pupovca - kojeg su u javnosti gotovo svi kritikovali zbog upoređivanja današnje Hrvatske sa zločinačkom NDH, a nakon napada na Srbe u Uzdolju, kod Knina - ne sviđa to što po mišljenje ide na, kako tvrdi, Frušku Goru, a onda “ovde destabilizuje Hrvatsku i postavlja se na način kao da je druga strana".

"U Hrvatskoj niko ne može biti druga stranaka, ako je politički Hrvat", rekao je Škoro.

Na insistiranje Bujanca da precizira da li to znači da ne isključuje mogućnost zabrane SDSS, Škoro je ponovio:

“I zabrana je deo toga, to je kao kod odgajanja dece, nekad detetu moraš zabraniti da gleda televiziju neko vreme, zašto da ne?”

Kao zanimljivo, Jutarnji primećuje da je ovakav istup Škore došao samo sedam dana nakon što je ustavnopravni stručnjak Mato Palić na svom fejsbuk profilu, citirajući Ustav u delu koji govori o protivustavnom delovanju stranaka, zapitao svoje pratitelje koja im prva stranka pada na pamet.

List podseća da je u komentarima najviše bilo onih koji su naveli SDSS, a Palić kaže da nije on aludirao na tu stranku, već da je samo postavio pitanje.

Palića su, inače, mediji već prozvali neformalnim savetnikom Miroslava Škore koji mu je pomogao i oko ideja da se povećaju ovlašćenja predsednika, ali on to oštro odbacuje.

"Nisam aludirao na SDSS, bilo je tu odgovora i da treba zabraniti SDP i HDZ. Ja sam samo postavio pitanje. Škoru ne znam, nisam njegov savetnik, s njim nemam baš nikakav kontakt, ni direktno ni preko posrednika", ustvrdio je Palić.

Škorinu izjavu smatra pogrešnom jer nije stranka dete niti predsednik može zabraniti njeno delovanje.

Prema član hrvatskog Ustava, naime, protivustavne su političke stranke koje "svojim programom ili nasilnim delovanjem smeraju podrivanju slobodni demokratski poredak ili ugrožavaju opstanak Republike Hrvatske".

O protivustavnom delovanju političke partije odlučuje Ustavni sud, a zahtev za zabranu rada neke od njih mogu podneti predsednik Republike, Sabor, vlada, Vrhovni sud, telo koje obavlja registraciju stranaka i Glavni državni tužilac.

Palić napominje da bi Škoro mogao da traži zabranu SDS S, ali ističe da ta stranka sigurno ne ispunjava uslove niti svojim programom niti svojim delovanjem.

" Ne radi to nijedna stranka. Jedno je neslaganje s retorikom predsednika SDS S, a drugo su ustavni uslovi koji moraju biti nedvosmisleno utvrđeni da bi neka stranka bila zabranjena", jasan je Palić.

Na ovu Škorinu izjavu nezvanično je, piše Jutarnji, reagovala i vlada porukom da on očito ne razume politiku delovanja prvog hrvatskog predsednika, te da mu predizborni program piše, kako navode, "krajnje desni televizijski voditelj Velimir Bujanec".

" Ako je to sav rasadnik ideja i temelj ustavnih promena predsedničkog kandidata Škore, očito je da on ne razume ni Tuđmanovu politiku ni međunarodnu poziciju koju Hrvatska danas ima. Izgleda da mu program smišlja i sastavlja Bujanec", nezvanično je poručeno iz Vlade.

Slično su juče reagovali i iz HDZ porukom da su Škorine izjave posledica Bujančevog “šefovanja”.

" To su sve ideje šefa Škorine kampanje Bujanca, kojem, zanimljivo, nije smetalo kad su njegovi politički miljenici šakom i kapom nudili dužnosti manjinskim zastupnicima kako bi podržali 'famozno' prekomponovanje", poruka je iz HDZ-a, očito pritom aludirajući na vreme kad je bivši šef stranke Tomislav Karamarko očajnički pokušavao da sastavi novu parlamentarnu većinu nakon raspada koalicije s Mostom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Škoro ne isključuje mogućnost zabrane SDSS

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Sep.2019

ZAGREB - Nezavisni predsjednički kandidat na izborima u Hrvatskoj, Miroslav Škoro, gostujući u emisiji na jednoj zagrebačkoj radio stanici, nije isključio mogućnost da pokrene postupak zabrane djelovanja Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), ako bude izabran za predsjednika Hrvatske.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.