Izvor: B92, 13.Jul.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje: Optimizam novih ministara

Skoplje -- Na prvoj sednici vlade Makedonije nakon rekonstrukcije, ministri zaduženi za ekonomiju rekli su da su optimisti u pogledu daljih privrednih trendova u zemlji.

Vladimir Peševski, novi vicepremijer za ekonomska pitanja, naveo je da će odbrana kursa denara i dalje biti prioritet vlade, uz napomenu da je tek došao na funkciju i da mu je potrebno vreme da odgovori na to da li će biti nužno smanjivanje budžetskih troškova koje je do sada forsirala vlada, prenosi danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << makedonska televizija A1.

Peševski je rekao da je stabilnost domaće valute od velikog značaja za preduzeća i najavio da će sredstva iz kredita Evropske investicione banke biti dostupna u trećem tromesečju ove godine, što će imati pozitivne efekte.

Iako makedonski ministri navode da će ekonomska situacija tokom leta ostati stabilna a da će budžetski prihodi porasti krajem godine, stanje na terenu nije tako ružičasto, piše A1.

Makedonija je, kako se ocenjuje, pred recesijom, privatni sektor je posustao i pao na kolena, raste nezaposlenost a državna kasa se prazni. U prvom tromesečju ove godine ekonomija Makedonije zabeležila je minus od 0,9 odsto.

Iz vlade odgovaraju da ohrabruje to što već duže vreme blago rastu devizne rezerve, dok stručnjaci kažu da to nije dovoljno u vreme ekonomske krize koja se odražava na izvoz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.