Sistematsko kršenje prava u BiH

Izvor: B92, 11.Dec.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sistematsko kršenje prava u BiH"

Banjaluka -- Poslanik u Evropskom parlamentu i stalni izvestilac za BiH Doris Pak kaže da u BiH postoji "sistemsko kršenje ljudskih prava".

Taj zaključak potvrđuje i činjenica da je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu 1.500 predmeta po prijavama građana BIH, navodi Pak.

Pak je na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima navela da je presuda Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci" istorijska jer je doneta zbog diskriminacije skoro 400 hiljada ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u BiH koji su zvanično svrstani u "ostale".

"To više nije pravosudno, već je političko pitanje što pokazuje da je mnogo toga u ovoj zemlji potpuno ispolitizovano", naglasila je Doris Pak.

Prema njenim rečima, u BiH je evidentno nepoštovanje ljudskih prava i kod izvršavanja presuda za vraćanje imovine što značajno utiče na povratak izbeglica i raseljenih. Pak je upozorila da u BiH pripadnost nacionalnoj ili drugoj grupi još ima značajan uticaj pri zapošljavanju. Ukazala je da je nezamislivo to što u BiH postoje "dve škole pod jednim krovom", u kojima se odvija dupli školski proces - za decu različite nacionalnosti.

"Potrebna je pravosudna struktura koja je poštena i pouzdana. Funkcionalno pravosuđe je 'alfa i omega' svega u ovoj zemlji jer je to uslov i za privlačenje investitora", naglasila je Pak.

Sudija Evropskog suda za ljudska prava iz BiH Ljiljana Mijović je izjavila na skupu u Banjaluci da 90 posto predmeta iz BiH pred Sudom u Strazburu završi ustanovljavanjem kršenja prava. Ona je ukazala da je apsurdno to što u BiH ne postoji organ na nivou države koji bi bio zadužen za izvršenje presuda Suda u Strazburu, već to čine entitetske institucije.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srspke Igor Radojičić je rekao da je BiH pre 20 godina bila područje masovnog kršenja ljudskih prava, a stanje je danas mnogo bolje.

"Još postoje nerešeni problemi: prava manjina, povratnika, pravo na staru deviznu štednju, ratnu štetu, versku pripadnost... To znači da je još dig put koji moramo preći, i ne samo BiH, već i region, da bismo došli na neku višu stepenicu", ocenio je Radojiočić.

On je ukazao da je OHR u BiH u mnogo slučajeva kršio ljudska prava, da su zbog sankcija OHR mnogobrojne javne ličnosti i političari izgubili osnovna ljudska prava - od prava na rad, do mogućnosti da obezbede egzistenciju. Ministar pravde RS Džerard Selman optužio je Sud i Tužilaštvo BiH da su "osnovni generator kršenja ljudskih prava u BiH" i da je neefikasnost pravosuđa u BiH posledica neefikasnosti Visokog sudskog i tužilačkog saveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.