Izvor: RTS, 10.Nov.2021, 21:37

Severna Makedonija i Zapad, spasavanje redova Zaeva

Holandija, Francuska i Nemačka u akciji "spasavanja" političke karijere makedonskog premijera Zorana Zaeva. Dan uoči glasanja o poverenju vladi, vlast i opozicija tvrde da imaju većinu u Sobranju.
Čitav niz visokih zapadnih zvaničnika, uključujući Emanuela Makrona, holandskog premijera Marka Rutea, uz pominjanje Angele Merkel, pokušava da zaustavi pad vlade Zorana Zaeva, dan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uoči glasanja o poverenju njegovom kabinetu. Zaev odložio ostavku. Decembarski "prozor" za evrointegracije ključni argument Zapada.
Makedonski premijer Zoran Zaev odložio je ostavku na mesto šefa vlade i vladajuće partije u Severnoj Makedoniji, dan uoči glasanja o poverenju koje je, posle uspeha na lokalnim izborima, inicirao opozicioni VMRO-DPMNE.

"O mojim ostavkama se ne raspravlja niti odlučuje samo iz razloga što sam, kada sam ih objavio 31. oktobra uveče, potvrdio da ostajem ovde da pomognem da se održi skupštinska većina", naveo je Zaev.
Makedonski premijer se od trenutka kada je najavio ostavku nije pojavljivao u medijima, što je opoziciji, osokoljenoj pobedom na lokalnim izborima, otvorilo vrata ozbiljne političke inicijative, koja je, na koncu, rezultirala zakazivanjem sednice Sobranja i glasanju o poverenju vladi.
Političku krizu, koju je najavom ostavke izazvao sam Zaev, prvi je pokušao da ublaži francuski predsednik Emanuel Makron, pismom ambasadorima Francuske u zemljama EU da "intenzivno lobiraju za početak pregovora Severne Makedonije i Albanije".
Makron je, kako navodi Albanian post, ambasadorima predočio dva ključna datuma - 14. decembar kada će Severna Makedonija i Bugarska navodno rešiti otvorena pitanja, te 31. decembar kada pregovori Brisela sa Skopljem i Tiranom treba da počnu.
Inicijativu francuskog predsednika, navodno, podržala je i Angela Merkel, ali za sada nema komentara iz Sofije, koja je poslednjih godina preuzela ulogu glavnog kočničara na makedonskom putu ka Evropskoj uniji.
Na Makronovu inicijativu, odmah, nadovezao se holandski premijer Mark Rute, koji je posle sastanka sa makedonskim premijerom "odškrinuo" decembarski prozor evrointegracija.
"Proces neće biti kredibilan ukoliko Evropska komisija ne bude priznala napredak Albanije i Sverne Makedonije", navodi se u saopštenju posle sastanka Zaeva i Rutea.
Četvrtak - dan odluke ili zapletaMakedonski parlament će u četvrtak raspravljati o poverenju vladi Zorana Zaeva, pri čemu i vlast i opozicija tvrde da imaju kontrolu nad Sobranjem.
Vladajuća koalicija i dalje računa na 62 od ukupno 120 poslanika uz čiju je pomoć i formirala vladu. Posle poraza na lokalnim izborima, opozicija tvrdi da ima podršku 61 poslanika.

Prostom računicom, sastav parlamenta je za nekoliko dana "proširen" za tri poslanika, pa ostaje nejasno koja će od opcija posle sutrašnjeg sudara odneti prevagu.
Takođe, ostaje neizvesno kakve će posledice imati eventualno izglasavanje nepoverenja vladi Zorana Zaeva, jer obe strane, kako se čini, nemaju preterane ambicije da izađu na vanredne izbore.
"Tokom pandemije i energetske krize nije vreme za izbore, ali nam treba nova vlada", rekao je lider Alternative Afrim Gaši.
Stoga je prilično jasno da će VMRO-DPMNE pokušati da istovremeno smeni vladu Zorana Zaeva i dobije mandat za sastav nove vlade, pošto lider te stranke Hristijan Mickoski tvrdi da ima podršku 61 poslanika u Sobranju.
"Zaev se grebe za još dva, tri dana na vlasti", rekao je visoki funkcioner VMRO-DPMNE Antonio Milošoski.
Vladajuće socijal-demokrate "ubedile" su Zaeva da odloži ostavku, objašnjavajući ovakav potez potrebom da se ne ugroze evropske integracije, te omogući uspešno delovanje u uslovima pandemije i energetske krize.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Politička kriza u Severnoj Makedoniji, gde je Kastriot Redžepi?

Izvor: RTS, 11.Nov.2021, 19:02

Makedonska opozicija ostala je za glas kratka do kvoruma koji bi omogućio glasanje o poverenju vladi Zorana Zaeva, jer je tokom dana netragom nestao poslanik Bese Kastriot Redžepi. Snage u parlamentu podeljene 60 - 60. . Ukupno 60 poslanika opozicije, ili jedan manje od...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.