Izvor: RTS, 27.Sep.2021, 21:39

Severna Makedonija, društvo mrtvih političara

Pokojni Boris Trajkovski, Kiro Gligorov i Nikola Kljusev najpopularniji su političari u Severnoj Makedoniji u poslednjih trideset godina, pokazalo je istraživanje Fondacije "Konrad Adenauer".
Boris Trajkovski, koji je poginuo 26. februara 2004. godine u avionskoj nesreći nedaleko od Mostara, najpopularniji je političar u Severnoj Makedoniji od kada je ta država proglasila nezavisnost.

Odmah iza njega nalaze se prvi makedonski predsednik i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "otac nacije" Kiro Gligorov i prvi premijer samostalne Makedonije Nikola Kljusev, sa podrškom 33 odnosno 21 odsto ispitanika.
Nešto manje od polovine građana obuhvaćenih istraživanjem, odnosno 43 odsto, smatra da se Makedonija, u prethodnih trideset godina, uspešno razvijala dok svega 6,9 odsto misli suprotno.
Kriminal, korupcija, nizak ekonomski standard i politička nestabilnost su, prema mišljenju ispitanika, bili najnegativniji pokazatelji u prethodne tri decenije.
Proglašenje nezavisnosti je kao najpozitivniji događaj ocenilo 15 odsto ispitanika, ispred evrointegracija i napretka zemlje, sa 6,3 i 2 odsto podrške. Čak 70 odsto ispitanika nije moglo da se odluči koji je bio najznačajniji pozitivni pomak u poslednjih trideset godina.
Sva trojica najpopularnijih političara za trideset godina nezavisnosti Severne Makedonije su mrtva.
Gligorov, Trajkovski, KljusevPrvi predsednik samostalne Republike Makedonije i nekadašnji član Predsedništva SFRJ Kiro Gligorov umro je u januaru 2012. godine.
Za predsednika SR Makedonije izabran je 27. januara 1991, a posle raspada Jugoslavije biran je za predsednika Republike Makedonije u dva mandata. Tu funkciju napustio je 19. novembra 1999. godine.

Na Gligorova je 3. oktobra 1995. godine izvršen atentat u centru Skoplja kada je teško ranjen i ostao bez jednog oka. Posle više od 16 godina makedonske vlasti nisu otkrile ni počinioce ni nalogodavce atentata.
Predsednik Boris Trajkovski poginuo je 26. februara 2004. godine u avionskoj nesreći nedaleko od Mostara.
Avion je leteo kroz gustu maglu i obilnu kišu, a zatim se srušio na obronku planine u jugoistočnoj Hercegovini. Niko od preostalih osam putnika nije preživeo udar, koji je letelicu razbio u tri komada.
Komisija za ispitivanje uzroka nesreće zaključila je da su avionsku nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljni vremenski uslovi.
Bio je jedan od ključnih političara u procesu koji je usledio posle sukoba u Makedoniji 2001. godine.
Akademik Nikola Kljusev bio je prvi premijer samostalne Makedonije. Umro je 2008. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Društvo mrtvih političara

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 09:28

Skoplje -- Pokojni Boris Trajkovski, Kiro Gligorov i Nikola Kljusev najpopularniji su političari u Severnoj Makedoniji u poslednjih trideset godina...To je pokazalo je istraživanje Fondacije "Konrad Adenauer", čije rezultate je preneo RTS...Boris Trajkovski, koji je poginuo 26. februara 2004. godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.